- TM 5
Składniki
skórka pomarańczowa wykonana w Thermomixie (opcjonalnie)
CIASTKA
- 100 g pestek dyni
- 200 g czekolady (60 lub 70%), u mnie Lindt 70%
- 75 g masła, (można zastąpić twardym olejem kokosowym w il. w ilości 60g)
- 2 jajka
- 50 g ksylitolu (lub 100 cukru trzcinowego)
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 100 g orzechów z nerkowca
- 100 g migdałów w słupkach, (lub całych)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć: migdały, orzechy i dynię, zmiksować na mąkę 10s/obr.10 (gdy są całe migdały należy przedłużyć miksowanie do momentu aż powstanie mąka) gotową mąkę przełożyć do innego naczynia
2. do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, zmiksować 5s/obr.8, + masło, podgrzewać 2.30 min/temp. 40 st/obr.3
3. + jajka, cukier i mąkę z ziaren (opcjonalnie mąkę ziemniaczaną), ucierać 20s/obr.4
4. + skórkę pomarańczową (ilość wg uznania, u mnie 15g), wymieszać 3s/obr.1"Obroty wsteczne"
5. papier do pieczenia wyłożyć na blachę, formować ciastka - 1 ciastko = 1 łyżka masy, wilgotną dłonią spłaszczać masę
6. wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 180 st
Porady
skórkę pomarańczową zrobiłam wg przepisu //www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402
użyłam cukru trzcinowego 70g (można też użyć ksylitolu w ilości 40g)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze (1)
Te ciastka sa pyszne; tresciwe i wyraziste. Moja rodzina je uwielbia. Tak ze polecam !