Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 28/12/16
zmieniono dnia: 28/12/16
Składniki
Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe
- 250 gramów kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 czubatych łyżek kakao
- 1 łyżeczki cukru waniliowego TM
- 4 banany
- 150 gramów daktyli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić kaszę jaglaną. Zemleć 10 s, 10 obr. Przełożyć do innego naczynia. Zmieszać z sodą, cynamonem, kakao i cukrem waniliowym (cukier waniliowy można pominać).
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić daktyle i banany. Daktyle mogą być suche. Ja moczyłam krótko w niewielkiej ilości wody. Wody nie wlewamy do ciasta. Miksujemy 30 s, 10 obr.
- Do masy bananowo-daktylowej dodajemy suchą mieszankę. Łączymy 1 min, 4 obr.
- Peczemy w 180 stopniach. Piekarnik "góra-dół". Ok. 30-40 min. - do suchego patyczka.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Praliny/słodycze
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę bezglutenową i ten przepis bardzo poprawił mi humor
Mi też raz takie wyszło. Polecam na wszelki wypadek odstawić surowe ciasto przed upieczeniem na jakieś 30-60 min. mąka/kasza powinna wtedy wchłonąć wilgoć z pozostałych składników. Można też zamienić kaszę jaglaną gotową mąką.
A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...
pycha!
Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja!
Do ciasta obowiązkowy ganasz czekoladowy 😊
Are you sure to delete this comment ?