thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe

  • 250 gramów kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubatych łyżek kakao
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego TM
  • 4 banany
  • 150 gramów daktyli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić kaszę jaglaną. Zemleć 10 s, 10 obr. Przełożyć do innego naczynia. Zmieszać z sodą, cynamonem, kakao i cukrem waniliowym (cukier waniliowy można pominać).

  2. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić daktyle i banany. Daktyle mogą być suche. Ja moczyłam krótko w niewielkiej ilości wody. Wody nie wlewamy do ciasta. Miksujemy 30 s, 10 obr.

  3. Do masy bananowo-daktylowej dodajemy suchą mieszankę. Łączymy 1 min, 4 obr.

  4. Peczemy w 180 stopniach. Piekarnik "góra-dół". Ok. 30-40 min. - do suchego patyczka.



    Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 14, 2018 at 22:03

    Pyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę bezglutenową i ten przepis bardzo poprawił mi humorSmile

  • lutego 9, 2017 at 22:42

    maga s napisał:
    A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...


    Mi też raz takie wyszło. Polecam na wszelki wypadek odstawić surowe ciasto przed upieczeniem na jakieś 30-60 min. mąka/kasza powinna wtedy wchłonąć wilgoć z pozostałych składników. Można też zamienić kaszę jaglaną gotową mąką.

  • lutego 8, 2017 at 21:19

    A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...

  • stycznia 29, 2017 at 20:26
    5.0

    pycha!

  • grudnia 29, 2016 at 23:55
    5.0

    Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja!

    Do ciasta obowiązkowy ganasz czekoladowy 😊

Are you sure to delete this comment ?