Składniki
Dekoracja
- 100 g biała czekolada
- 100 g gorzka czekolda (o zawartości 70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
Batonik
- 1-2 łyżeczki nasion słonecznika
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 90 g platkòw owsianych
- 25 g kokosu (może być świeży)
- 200 g mieszanki suszonych owoców (np. morele, jagody goji, figi, daktyle)
- 70 g ryżu preparowanego
- 40 g oleju kokosowego
- 1/2 słodkiego jabłka
- 2 duże jajka
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka nasion chia (szałwia hiszpańska)
- 65 g ryż brązowy
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Skropić batoniki roztopioną czekoladą (opcjonalnie). Wszystko zależy od upodobań
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Przygotować formę (20x30) z papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć brązowy ryż, nasiona siemienia i nasion chia, zmiksować 20s/obr.9. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć pół jabłka. Rozdrobnić 5-7s/obr.5. Kopystką zgarnąć wszystko na spód naczynia, dodać wszystkie suszone owoce. W pozycji "Blokada naczynia miksującego" wcisnąć Turbo3 razy, aż suszone owoce zostaną równomiernie posiekane.
Do naczynia miksującego włożyć wcześniej zmiksowany ryż z nasionami oraz pozostałe składniki z listy składników. Wymieszać 20-30s/"Obroty wsteczne" /obr.3, aż wszystkie składniki suche dobrze się połączą z mokrymi składnikami.
Otrzymaną mieszankę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy za pomocą kopystki i dobrze docisnąć do formy. Wygładzić powierzchnię łyżką.
Piec przez 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut w formie. Po upływie tego czasu wyciągnąć z formy do całkowitego ostygnięcia przed pocięciem. Pokroić ciasto na 16 kawaków.
Dekoracja:
Przygotowanie masy na batoniki:
Porady
Zaprezentowany wyżej przepis nie jest zbyt słodki, dlatego dobrze jest dodać daktyle jako część mieszanki suszonych owoców, ponieważ same w sobie są bardzo słodkie. Spróbuj różnych kombinacji zbóż. W końcu ile ludzi tyle kulinarnych gustów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha
pyszene batoniki, robie je regularnie co tydzien! mniam!
Bardzo smaczne nawet bez czekolady dają radę.
Dodaję do przepisów
już nie mogę się doczekać kiedy zrobimy je u nas w domu )
Ania Ziemlańska
Bardzo mnie takie komentarze ciesza i cieszy mnie ze zasmakowaly
Batoniki są wspaniałe, robię je moim dzieciom i sama chętnie podjadam
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
polecam
ciekawy przepis...wygląda pysznie! Polecam
Czy to jest przepis konkursowy? Jakoś dziwnie podobne i o jednej porze dodane komentarze, nawet tych co TM nie posiadają. Jego nick "HUBEK"
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?