thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 12/08/13
zmieniono dnia: 03/09/13

Składniki

Dekoracja

  • 100 g biała czekolada
  • 100 g gorzka czekolda (o zawartości 70% kakao)
  • 100 g mlecznej czekolady

Batonik

  • 1-2 łyżeczki nasion słonecznika
  • 60 g trzcinowego cukru pudru
  • 90 g platkòw owsianych
  • 25 g kokosu (może być świeży)
  • 200 g mieszanki suszonych owoców (np. morele, jagody goji, figi, daktyle)
  • 70 g ryżu preparowanego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 2 duże jajka
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • 65 g ryż brązowy
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dekoracja:
  1. Skropić batoniki roztopioną czekoladą (opcjonalnie). Wszystko zależy od upodobań tmrc_emoticons.)

  2. Przygotowanie masy na batoniki:
  3. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Przygotować formę (20x30) z papierem do pieczenia.

  4. Do naczynia miksującego włożyć brązowy ryż, nasiona siemienia i nasion chia, zmiksować 20s/obr.9. Przełożyć do innego naczynia.

  5. Do naczynia miksującego włożyć pół jabłka. Rozdrobnić 5-7s/obr.5. Kopystką zgarnąć wszystko na spód naczynia, dodać wszystkie suszone owoce. W pozycji Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wcisnąć Turbo3 razy, aż suszone owoce zostaną równomiernie posiekane.

  6. Do naczynia miksującego włożyć wcześniej zmiksowany ryż z nasionami oraz pozostałe składniki z listy składników. Wymieszać 20-30s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3, aż wszystkie składniki suche dobrze się połączą z mokrymi składnikami.

  7. Otrzymaną mieszankę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy za pomocą kopystki i dobrze docisnąć do formy. Wygładzić powierzchnię łyżką.

  8. Piec przez 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut w formie. Po upływie tego czasu wyciągnąć z formy do całkowitego ostygnięcia przed pocięciem. Pokroić ciasto na 16 kawaków.

Porady

Zaprezentowany wyżej przepis nie jest zbyt słodki, dlatego dobrze jest dodać daktyle jako część mieszanki suszonych owoców, ponieważ same w sobie są bardzo słodkie. Spróbuj różnych kombinacji zbóż. W końcu ile ludzi tyle kulinarnych gustów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?