Składniki
duza standardowa prostokatna blache
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 1 1/4 szklanki maki pszennej tortowej
- 1 lyzeczka kopiasta proszku do pieczenia
- 1 kg bananow
- 1 galaretka zolta, rozpuszczona w 1 szkl. wody
- 1 galaretka czerwona, rozpuszczona w 1 szkl. wody
- 1 maslo lub margaryna
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
biszkopt
Do naczynia wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy motylka - czas 4 minuty, temp. 37 st., obroty poz. 4.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać ok 20-30 sekund, obroty poz. 2.
Piec - czas około 20 - 25 minut w temperaturze 180 st. czas pieczenia uzalezniony jest od tego jaki mamy piekarnik jak robie tak, ze pieke okolo 18 minut na pozycji gora dol a potem na 5 minut wlaczam termoobieg. w sumie 22 - 23 minuty w zaleznosci od wielkosci jajek.UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada
masa
banany obrac ze skorki oczywiscie wrzucic do TM i miksowac okolo minuty na pozycji 6 zwiekszajac do 9 tak aby wszystko bylo mocno zmiksowane takie pure
przelozyc do innego naczynia
do czystego TM wlozyc maslo lub margaryne i motylek i krecic krecic krecic okolo 3 minut w poz 3 z tym, ze jesli chodzi o maslo to co jakis czas sciagalam kopystka maslo ze scianek i sprawdzalam tez miekkosc i kolor masla wiec wszystko trzeba robic na wyczucie tak aby maslo sie utarlo na miekki bialy puch. wyciagasz motylek zgarniasz ze scianek maslo powoli dodajac do niego pol szklanki cukru i ucierasz kolejne 2 minuty poz 4 a potem dorzucasz po 1 zoltku (bialko bedzie ci potrzebne) gdy krem juz jest coraz bardziej aksamitny dorzucasz banany i mieszasz do polaczenia sie skladnikow a potem dodajesz galaretke zolta rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka juz lekko stezala)
wylewasz na zimny biszkopt
piana
dokladnie myjesz i suszysz TM (jesli nie masz pewnosci, ze masz BARDZO dokladnie osuszony TM, to ubij piane w osobnym naczyniu)
na noze zakladasz motylek wlewasz 3 bialka i ubijasz w TM piane okolo 4 minut / poz 3-4 potem dolewasz czerwona galaretke rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka na wpol stezala) piane wykladasz na ciasto
SMACZNEGO
ciasto
Porady
ciasto najlepsze jest tylko w ten sam dzien i na nastepny potem pianka sie robi gumowata
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Aniu i tak tez smakuje (jesli oczywiscie lubisz banany
Elu potwierdzam... to super patent przy pieczeniu biszkoptów zwłaszcza na tort. Ja jedynie podkładam koc jak rzucam blaszkę na ziemię aby zminimalizować niezbyt miłe odczucia dźwiekowe ;o) Rzucam cieplym ciastem a potem studzę w otwartym piekarniku. Jeszcze mi się nie zdarzylo aby opadł. Od boków odcinam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wychodzi równiutki i wysoki jak z cukierni.
Jak zrobię fotki to zamieszczę przepis na idealny biszkopt ;o)
A przepis na bananowca chętnie wypróbuję... nie musze się martwić, że się zepsuje drugiego dnia, bo u mnie takiej opcji nie ma... na drugi dzień to nawet okruszki nie zostają po takim cieście ;o)
;o)
Super przepis zrobię w święta wyglada pysznie
Wypròbuje, wyglada smakowicie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada
Zaskoczyłaś mnie tym patentem :O Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam ale bardzo chętnie wypróbuję Banany to nie są moje ulubione owoce w cieście ale zrobię z innymi (mam gruszki w słoiku). Podoba mi się też ten sposób na pianę z galaretką Robiłam kiedyś z kiślem ale nie polecam.
Dzięki za przepis, pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabi kremy sa proste tylko tak sie wydaje ale robi sie je naprawde szybciutko
Przepięknie wygląda! Patent masz zaskakujący! Biszkopt szalenie prosty, tylko te kremy trochę skomplikowane. Ale chyba warto się potrudzic dla takiego smacznego efektu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
dziekuje za przepis, jadłam kiedyś takiego pysznego bananowca na szkoleniu a teraz sama upiekę na niedzielę
Are you sure to delete this comment ?