Składniki
Śledź "przez różowe okulary"
- 400 g Buraczków czerwonych
- 300 g jabłek
- 250 g kiszonych ogórków
- 500 g śledzi wiejskich
Sos:
- 10 g siemienia lnianego
- 5 g orzechów włoskich łuskanych
- 5 g migdałów, ze skórką
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku, natka pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Buraczki umyć,obrać, rozdrobnić 10s/"Obroty wsteczne" 4 na nieregularne, średniej wielkości kawałki. Gotować w koszyczku 12min/Varoma/"Obroty wsteczne" 1, do wody w naczyniu można dodać kilka goździków dla uzyskania świątecznego aromatu. Ugotowane buraczki studzimy i przekładamy do dużego naczynia.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a w naczyniu miksującym rozdrabniamy 5s/"Obroty wsteczne" 4, przekładamy do naczynia z buraczkami. Podobnie też ogórki, które rozdrabniamy 6s/"Obroty wsteczne" 4. - Do czystego i suchego naczynia wsypujemy siemię, migdały i orzechy, mielimy 60s/"Obroty wsteczne" 10, dodajemy majonez,jogurt, sól i pieprz, mieszamy 10s/"Obroty wsteczne" 6. Przelewamy do naczynia z pozostałymi składnikami, dodajemy śledzie, pokrojone w ok.2cm paski i mieszamy. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Schładzamy kilka godzin, aby składniki i ich smaki dobrze się połączyły.
Porady
Warianty:
1. z jajkami:
wówczas równocześnie gotujemy jajka i buraki, wydłużając czas o kilka minut: 5 jajek wkładamy do koszyczka, a buraczki umieszczamy w nadstawce Varoma.
2. Bez śledzi i majonezu może posłużyć jako dodatek do wielu dań zarówno mięsnych jak i jarskich, jogurt możemy zastąpić oliwą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy wszystko robimy na obrotach wstecznych?
Pyszne, polecam
Jaga252