Składniki
- 1 pęczek zielonych szparag
- 1 awokado obrane
- 1 sałata rukola lub inna
- 3 jajka
- 1 pęczek młodych cebulek z dymką
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Opłukane szparagi, bez zdrewianiałych końców wkładam do gotowania na parze. Do naczynia wlewam wody, nastawiam na 15-18 minut Varoma, obr. 2. Gotowe szparagi kroję wzdłuż na 2 częścii w razie potrzeby w poprzek na mniejsze kawałki. Do miski włożyć sałatę lub rukolę, dodać obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado. Dodać szparagi, pokrojoną cebulkę i dymkę, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine wymieszaną z 1/2 łyżki soku z cytryny.
Przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody i zagotować dodając 1 - 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny (opcjonalnie) oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody (wodę wcześniej zamieszać i utworzyć wir). Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Na gotowej sałatce położyć jajko, doprawić solą, pieprzem. W razie potrzeby polać dodatkową oliwą. Podawać z pieczywem, przed jedzeniem sałatkę można delikatnie przemieszać.
Porady
To już ostatni dzwonek na szparagi, kto chce spróbować, ten musi się śpieszyć
Przepis zaczerpnięto ze strony: www.kwestiasmaku.pl
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jest pyszna !!!!!!!!!!!