Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
25
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 15/08/17
zmieniono dnia: 28/08/17
Składniki
Pasztet z piersi indyka
- 600 g wody
- 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kostkę
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
- 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odwarzyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący sie w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, odstawić do namoczenia na ok. 5 min. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek kopystką na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę keksową (31 x 15 x 10 cm) nałuścić, odstawić.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 min/120°C/obr.1
- Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować za pomacą kopystki 1 min/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
Porady
W punkcie 5. można doprawić według uznania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Puszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy dodalam zielona pietruszke.
Pieklam 35 min bez przykrycia.
Podzielilam porcje na dwie male foremeczki. Jedna surowa z opisem i data, wstawilam do zamrazarki. Upieke przed podaniem.
Bardzo smaczny, nietlusty pasztet. Zaden ze elementow, szczegolnie boczek i watrobka, nie przebja smaku. Polecam
Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie jesteśmy fanami. Pierwszy raz piekłam w piecu. Pychotka ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła zrobić po swojemu i tadam robię pasztet w słoiku. Napełniam do wysokości 3/4 i pasteryzuje 50 minut zamiast piec w piecu 😉
Warty spróbowania
Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów wątróbki.