thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Pasztet z piersi indyka

  • 600 g wody
  • 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kostkę
  • 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 2 jajka
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odwarzyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 30 min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący sie w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, odstawić do namoczenia na ok. 5 min. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę keksową (31 x 15 x 10 cm) nałuścić, odstawić.
  4. Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 min/120°C/obr.1
  5. Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować za pomacą kopystki 1 min/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.

Porady

W punkcie 5. można doprawić według uznania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z piersi indyka

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 29, 2021 at 19:04
    5.0

    Puszysty, smaczny. Dobrze sie kroi. Do masy dodalam zielona pietruszke.

    Pieklam 35 min bez przykrycia.
    Podzielilam porcje na dwie male foremeczki. Jedna surowa z opisem i data, wstawilam do zamrazarki. Upieke przed podaniem.

    Bardzo smaczny, nietlusty pasztet. Zaden ze elementow, szczegolnie boczek i watrobka, nie przebja smaku. Polecam

  • grudnia 2, 2020 at 19:41

    Pasztet genialny. Nie dodałam wątróbki bo nie jesteśmy fanami. Pierwszy raz piekłam w piecu. Pychotka ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła zrobić po swojemu i tadam robię pasztet w słoiku. Napełniam do wysokości 3/4 i pasteryzuje 50 minut zamiast piec w piecu 😉

  • listopada 1, 2018 at 11:34

    Warty spróbowania

  • września 20, 2017 at 18:48

    Wyszedł pasztet o fajnej konsystencji, dla fanów wątróbki.

Are you sure to delete this comment ?