![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/rz5cf8re-a862f-756248-cfcd2-k3125w89/2d3c2cfd-4db4-44a5-ac6d-e79de5b40c1a/main/gryczane-racuchy-z-bananami-weganskie-i-bezglutenowe.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- olej - ja używam rzepakowego
- 2 czubate łyżki cukru brązowego lub innego słodziło, ja używam pasty z daktyli (przepis:ok200g suszonych daktyli mielę z ok0,5szkl. wody na gladką masę - w lodowce można przechowywać przez bardzo dlugi czas - używać można do wszystkiego zamiast cukru)
- 3 banany, najlepiej dojrzałe
- 0,35 litra mleka roślinnego
- 1 czubate łyżki maki ziemniaczej
- 1 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 płaskiej łyżeczki suchych drożdży
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W misce do mleka o pokojowej temperaturze dodaję drożdze i odstawiam na czas przygotowania suchych skladników
Kaszę gryczaną mielę w
"Blokada naczynia miksującego" obr.10 na mąkę - ok.1 min. (Jeżeli uzywam cukru, to mielę go razem z kaszą.)
Dodaję do mąki gryczanej mąkę ziemniaczaną i siemię lniane i wszystko razem mieszam ok. 15 sek obr.4
Dodaję do
"Blokada naczynia miksującego" mleko z drożdzami + łyżkę oleju mieszam ok.40 sek obr 4 (na gładką masę)
Dodaję banany o temperaturze także pokojowej i miksuję z resztą w
"Blokada naczynia miksującego" ok 30sek obr.4
Odstawiam na ok. 25 min
Dalej zostało nam usmażyć - na patelni bez tłuszczu, bądź z niewielką odrobiną. Ilość cukru/słodziła jaką używamy zależy od naszych upodobań (ja wolę trochę słodsze, wiec ew. można zmniejszyć podaną przeze mnie ilość).
Podawać można z dowolnymi dodatkami np. z brązowym cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą smietana, albo bez niczego. Najlepiej smakują ciepłe, więc jak już najemy się a ciasta zostało, resztę przekładam do miski, odstawiam do lodówki surową masę i resztę dosmażam jak ktoś znowu zapragnie
p.s. tak naprawdę zamiast bananów można uzyć jakichkolwiek owoców - zależy wyłącznie od naszych upodobań
Smacznego!
Mokre:
Suche:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Interesujące. Nie miałam bananów, dodałam jablka i zmiksowałam na wyższych obrotach. Też niezłe
Zrobiłam dziś na obiad. Starsza latorośl zapytała się, czy to racuchy z orzechów
Rzeczywiście, tak można pomyśleć. Szybkie w przygotowaniu, smaczne. Polecam dodać tyle cukru, ile sugeruje autorka. Racuchy wcale nie wychodzą za słodkie.
P.S. Nie miałam bananów, więc dodałam ok. 150g obranych jabłek.
Wyglądają apetycznie, na jutrzejsze śniadanko akurat![Cooking 10 Cooking 10](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_10.gif)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
do wybróbowania
dzięki za przepis ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam
Agata
Are you sure to delete this comment ?