thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
3 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • olej - ja używam rzepakowego
  • 2 czubate łyżki cukru brązowego lub innego słodziło, ja używam pasty z daktyli (przepis:ok200g suszonych daktyli mielę z ok0,5szkl. wody na gladką masę - w lodowce można przechowywać przez bardzo dlugi czas - używać można do wszystkiego zamiast cukru)
  • 3 banany, najlepiej dojrzałe
  • 0,35 litra mleka roślinnego
  • 1 czubate łyżki maki ziemniaczej
  • 1 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 płaskiej łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mokre:
  1. W misce do mleka o pokojowej temperaturze dodaję drożdze i odstawiam na czas przygotowania suchych skladników

  2. Suche:
  3. Kaszę gryczaną mielę w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr.10 na mąkę - ok.1 min. (Jeżeli uzywam cukru, to mielę go razem z kaszą.)

    Dodaję do mąki gryczanej mąkę ziemniaczaną i siemię lniane i wszystko razem mieszam ok. 15 sek obr.4

    Dodaję do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  mleko z drożdzami + łyżkę oleju mieszam ok.40 sek obr 4 (na gładką masę)

    Dodaję banany o temperaturze także pokojowej i miksuję z resztą w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ok 30sek obr.4

    Odstawiam na ok. 25 min

    Dalej zostało nam usmażyć - na patelni bez tłuszczu, bądź z niewielką odrobiną. Ilość cukru/słodziła jaką używamy zależy od naszych upodobań (ja wolę trochę słodsze, wiec ew. można zmniejszyć podaną przeze mnie ilość).

    Podawać można z dowolnymi dodatkami np. z brązowym cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą smietana, albo bez niczego. Najlepiej smakują ciepłe, więc jak już najemy się a ciasta zostało, resztę przekładam do miski, odstawiam do lodówki surową masę i resztę dosmażam jak ktoś znowu zapragnietmrc_emoticons.;)

    p.s. tak naprawdę zamiast bananów można uzyć jakichkolwiek owoców - zależy wyłącznie od naszych upodobań

    Smacznego!tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gryczane racuchy z bananami wegańskie i bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?