thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 20/06/22
zmieniono dnia: 20/06/22

Składniki

Muffinki bananowe z czekoladą - najlepsze!

  • 90 gramów masła
  • 3 duże banany, dojrzałe
  • 1 jajko
  • 130 gramów jogurtu naturalnego
  • 220 gramów mąki pszennej tortowej, Można wymieszać np z orkiszową
  • 80 gramów cukru, Lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 gramów gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
  1. Do naczynia miksującego włożyć 90g masła, rozpuścić - 3 min. / 37st.C / obr. 1
  2. Dodać 3 duże banany, dojrzałe, pokrojone na kawałki
  3. Do naczynia miksującego wbić 1 jajko
  4. Dodać 130g jogurtu naturalnego.
    Wymieszać 15 sek. / - / obr. 4
  5. Dodać 220g mąki pszennej
  6. Dodać 80g cukru lub ksylitolu
  7. Dodać:
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Szczyptę soli
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

    Wymieszać 30 sek. / - / obr. 4
  8. 100 g gorzkiej czekolady grubo posiekać i wrzucić do ciasta.
    Wymieszać na obrotach wstecznych 30 sek. / - / obr. 4.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    W razie potrzeby dokładniej wymieszać kopystka.
  9. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości foremki. Pięć 20-25 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
    Po upieczeniu, odczekać 5min i wyciągnąć muffinki z foremek.

    Smacznego ♡

Porady

Można dodać mniej cukru, zwłaszcza jeśli Banany są bardzo dojrzałe. Cukier można zastąpić ksylitolem.
Czekoladę można rozdrobnić w TM ale ja wolę większe kawałki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muffinki bananowe z czekoladą - najlepsze!

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy