Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 500 g owoców aronii
- 200 sztuk listków wiśni
- 1250 g wody
- sok z połowy cytryny
- 1 litra czystej wódki lub 0,5 litra spirytusu
- 2 szklanki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia TM wlewamy wodę, dodajemy aronię i listki wiśni. Gotujemy 1 godz/temp.100 st.C/ obr1 2. Przelewamy do innego garnka i odstawiamy do drugiego dnia. 3. Na drugi dzień przelewamy przez koszyczek (odcedzamy) zawartość do naczynia TM, dodajemy cukier, sok z cytryny, podgrzewamy 10min/temp.60st.C/obr.2 -do rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAĆ! 4. Przelewamy do dużego garnka i dolewamy wódkę lub spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek.
NALEWKI
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Szanowni Państwo.
Nalewka wychodzi wspaniała! Nie spodziewałam się że będzie tak smaczna
Polecam szczerze
No cóż ,nie mam tych liści,ale chęć na nalewkearonia mrożona to nie powinna być z goryczką, chyba zrobie eksperyment POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ
Tak, ponieważ z tego co wiem, liście wiśni łagodzą goryczkę aronii. Może jest jakieś inne wytłumaczenie, ja go nie znam i nie próbowałam robić bez liści.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Kochane Panie , koniecznie muszą być te liście z wiśni,czy może być bez nich?
Dziękuję za miłe słowa pochwał. Pamiętajcie tylko, że konsumpcja tej naleweczki musi być opóźniona o co najmniej 3 tygodnie. Tak zwykle bywa przy wszystkich tego typu nalewkach domowych. To się musi "przegryźć" (tak mawiał mój tatuś).
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Naleweczka pyszna polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
To ja dziękuję za wiadomość bo dziś ta informacja będzie mi bardzo potrzebna
Pozdrawiam!
Przepraszam, uciekł mi ten cukier bo miaam problemy z opublikowaniem przepisu(trudności w dodaniu wiersza). Dodajemy 2 szkanki cukru. Zaraz poprawię w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Właśnie zabrałam się za robienie nalewki Mam jednak pytanie odnośnie ilości cukru, który dodaje się na drugi dzień do nalewki bo w przepisie nie ma podanej ilości.
Proszę o wskazówkę.
Aronii nie gotowałabym dłużej niż pół godziny, moim zdaniem nie ma to sensu.
Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i podgotować w TM około 12 minut / temp. 90 , dodając ok. 200 do 500g cukru / xylitolu ( wedle upodobania do słodkości ) lub agaru / cukru żelującego a otrzymamy świetną konfiturę.
Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza
Pozdrawiam!
Are you sure to delete this comment ?