thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
24min
Czas całkowity
24min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 19/11/15
zmieniono dnia: 20/11/15

Składniki

grykotto

  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g wody,ciepłej
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g pieczarek portobello, świeżych, (lub zwykłych pieczarek)
  • 40 g oliwy
  • 1 papryczka chili, (opcja)
  • 1 cebula
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    GRYKOTTO PORTOBELLO
  1. 1. do naczynia wrzucić przekrojoną na pół cebulę i papryczkę chilli, rozdrobnić 5sek/obr.5

    2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1

    3. dodać pokrojone w plastry pieczarki portobello, dusić 8min/varoma/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    4. dodać kaszę, dusić 3min/varoma/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    5. dodać ciepłą wodę, przyprawy, posiekany koperek, zamieszać kopystką i gotować 17min/100*/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" . zamiast miarki na pokrywie umieścić koszyczek

     

Porady

grykotto, czyli kaszę gryczaną z wszelkimi dodatkami można przygotowywać identycznie jak z przepisów na risotto. wydłużyć należy tylko czas końcowego gotowania na 16-17 min zamiast 12-13 min jak w przypadku ryżu 

samą kaszę gryczaną doskonale się także gotuje wg automatycznego przepisu na gotowanie ryżu

pieczarki portobello można zastąpić zwykłymi pieczarkami

 

wartość eneregetyczna na porcję : około 160 kcal

koszt całego dania : około 20 pln

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

grykotto portobello

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: