Składniki
zapiekanka z kaszy jaglanej i sera feta
- oliwki czarne
- kilka plastrów szynki lub innej wędliny
- opakowanie sera feta
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 80 g dowolnego pesto
- 1 pomidor
- kapary
- trochę masła lub oleju
- przyprawy: kolendra, pieprz, sól
- 300 g kaszy jaglanej, (półtora szklanki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko. Przelewamy wrzącą wodą, a następnie gotujemy w 4,5 szklankach wody z mieszanką kolendry, soli i pieprzu.
Ser feta kruszymy do naczynia miksującego. Dodajemy jajko, śmietanę lub jogurt. Miksujemy obr. 4-6, 15-25s.
Formę smarujemy tłuszczem. Wykładamy na dno połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Smaruję ją pesto, a na to układamy pokrojoną w plastry szynkę, pomidory oraz oliwki i kapary
Zalewamy zapiekankę masą z sera feta.
Na wierzch kładziemy pozostałą kaszę jaglaną. Na wierzch układamy trochę masła w cienkich plastrach lub smarujemy olejem. Dzieki temu kasza na wierzchu zapiekanki nie wyschnie tak łatwo. Mozna dodatkowo przykryć folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika na 45 minut. temp. 160 st. C funkcja termoobieg.
Zapiekanaka z kaszy jaglanej i sera feta
Porady
Forma ma wymiary: 40 x 30 cm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przygotowałam ją dziś na obiad w wersji bez szynki i z 3 pomidorami. Wszystkim smakowała. Następnym razem użyję jeszcze więcej pomidorów i nie będę soliła kaszy, bo wszystkie dodatki są mocno słone i to wystarczy. Może nie wygląda reprezentacyjnie na talerzu, ale dobrze smakuje.