thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8
Czas przygotowania
1min
Czas całkowity
1min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Zakwas z buraków

  • 250 g czerwonych buraków, obranych przekrojonych na mniejsze części
  • 125 g marchwi, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g selera, obranego i pokrojonego na mniejsze części
  • 125 g pietuyszki, obranej i pokrojonej na mniejsze części
  • 125 g kiszonej kapusty
  • 1 ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 jałowiec
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1250 g wody, przegotowanej i ostudzonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przegotowaną wodę mieszamy z solą i odstawiamy. Następnie doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy buraki,marchew, seler, pietruszkę,kwaszoną kapustę i pozostałe przyprawy 3-4s /obr.5. Zawartość przekładamy do słoja i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą . Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.Czas kiszenia załeży od temperatury w pomieszczeniu. Ukiszony zakwas zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce jeszcze kilka dni, aby spowolnić proces fermentacji. Zakwas dodajemy do barszczu i nie tyko ...tmrc_emoticons.)

Porady

Nie dodajemy chleba. Zakwas raz dziennie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. To co pozostało z kwaszenia można jeszcze raz zalać ciepłą wodą z solą i uzyskamy tak kolejną porcję zakwasutmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakwas z buraków do barszczyku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: