Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

blacha z piekarnika do suszenia kaszy

słoik do przechowywania kaszy

MĄKA JAGLANA

  • 1-2 litry wrzącej wody
  • 300-500 g kaszy jaglanej surowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE KASZY JAGLANEJ NA MĄKĘ

    1. odważyć w Thermomixie 300-500 g kaszy jaglanej, następnie przesypać ją do dużej teflonowej patelni i prażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła, ewentualnie lekko zmniejszyć ogień

    2. w między czasnie zagotować ok.2 litrów wody

    3. przesypać uprażoną, ciepłą jeszcze kaszę do koszyczka z Thermomixa, i przelać wrzącą wodą

    4. rozsypać kaszę na blachę z piekarnika (bez papieru), rozprowadzić równomiernie dłonią, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), aby kasza podeschła

    5.blachę z kaszą wstawić do rozgrzanego na 60 st, termoobieg piekarnika, i suszyć ją przy lekko uchylonych drzwiczkach, czas 1-2 godz ( w zależności od tego ile jest kaszy), co jakiś czas sprawdzać,czy kasza jest już sucha

    6. tak przygotowaną kaszę można przechowywać w słoiku i mielić na mąkę potrzebną ilość - będzie świerza

    MĄKA JAGLANA

    1. do naczynia miksującego wsypać 250 g kaszy jaglanej, miksować 3 razy po 10 s/obr. 10, jeżeli będą grudki ponownie miksować 10s/obr.10

Porady

do ciast, ciasteczek, zagęstnik do zup i sosów, itd.......

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MĄKA JAGLANA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: