![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ryh3dee7-ccf12-476201-cfcd2-dbc1q4ji/3e1405ca-0174-4e48-b459-7f520e551a84/main/karczek-z-grilla-marynata.jpg)
- TM 21
Składniki
MARYNATA
- 300 ml ( trzy miarki TM ) oliwy z oliwek lub oleju Kujawskiego
- 2 cebule -dobrze schłodzone, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 10 ząbków czosnku średniej wielkości
- 4 ziarna jałowca - zgniecione płaską częścią noża
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki przyprawy Vegeta
- 1 płaska łyżka ostrej mielonej papryki
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrabniać 15 sekund / obr.5-6 ,podczas rordrabniania cebuli przez otwór w pokrywie,na wirujące noże wrzucać ząbki czosnku.
Zgarnąć składniki ze ścianek przy pomocy kopystki na dno naczynia.
Wlać oliwę i wrzucić pozostałe składniki ; ziarna jałowca,zioła prowansalskie,ostrą mieloną paprykę,Vegetę i pieprz. Wymieszać 5 sekund / obr. 2-3
Marynatę przelać do miski.
Rozgniecione ręką mięso nacierać i obtaczać w marynacie, Przełożyć do pojemnika,zalać pozostałą częścią marynaty,zamknąć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
MARYNATY
Porady
1. Jeżeli nie posiadamy zamykanego pojemnika możemy mięso pozostawić w misce przykrytej folią aluminiową.
2. Można co 2-3 godziny przekładać plastry karczku z dna pojemnika na wierzch.
3. Przed pieczeniem otrząsnąć plastry karczku z cebuli i czosnku,aby nie przypalały się podczas grillowania.
4. Smacznego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ooo trzeba spróbować![smileys](http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/Roving/smile.png)
Agatko, taki karczek możesz zrobić jak w przepisie "Karkówak po karkonosku" z ksążki "Radość gotowania". To jest tylko kwestia marynaty.![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
spróbuje na okres grilla
![Cooking 6 Cooking 6](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_6.gif)
no ale jak to zrobic na TM31
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
sezon grillowy już w pełni, więc marynata napewno się przyda
, daje do wypróbowania ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"