- TM 21
Składniki
MARYNATA
- 300 ml ( trzy miarki TM ) oliwy z oliwek lub oleju Kujawskiego
- 2 cebule -dobrze schłodzone, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 10 ząbków czosnku średniej wielkości
- 4 ziarna jałowca - zgniecione płaską częścią noża
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki przyprawy Vegeta
- 1 płaska łyżka ostrej mielonej papryki
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrabniać 15 sekund / obr.5-6 ,podczas rordrabniania cebuli przez otwór w pokrywie,na wirujące noże wrzucać ząbki czosnku.
Zgarnąć składniki ze ścianek przy pomocy kopystki na dno naczynia.
Wlać oliwę i wrzucić pozostałe składniki ; ziarna jałowca,zioła prowansalskie,ostrą mieloną paprykę,Vegetę i pieprz. Wymieszać 5 sekund / obr. 2-3
Marynatę przelać do miski.
Rozgniecione ręką mięso nacierać i obtaczać w marynacie, Przełożyć do pojemnika,zalać pozostałą częścią marynaty,zamknąć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
MARYNATY
Porady
1. Jeżeli nie posiadamy zamykanego pojemnika możemy mięso pozostawić w misce przykrytej folią aluminiową.
2. Można co 2-3 godziny przekładać plastry karczku z dna pojemnika na wierzch.
3. Przed pieczeniem otrząsnąć plastry karczku z cebuli i czosnku,aby nie przypalały się podczas grillowania.
4. Smacznego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ooo trzeba spróbować
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Agnieszko niestety TM nie ma funkcji grilla, ale marynate da się przygotować " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Ostatnio robiłam taki karczek do obiadku na elektrycznym grillu. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Marynate przygotujesz tak samo w TM21 jak i w TM31.
Agatko, taki karczek możesz zrobić jak w przepisie "Karkówak po karkonosku" z ksążki "Radość gotowania". To jest tylko kwestia marynaty.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
spróbuje na okres grilla
no ale jak to zrobic na TM31
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">Spróbujcie naprawde jest super i dajcie znać jak smakowało mięsko
Sezon za pasem przepis jak najbardziej na czasie
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
sezon grillowy już w pełni, więc marynata napewno się przyda , daje do wypróbowania
Dzięki Moniczko za te marynatę. Z pewnością przyda się nie tylko do karczku na grilla.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?