thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
11min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90

     

    3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem

     



    4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy

Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki Mrugnięcie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DŻEM BANANOWO-CZEKOLADOWY Z KARDAMONEM I CYNAMONEM

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?