thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
6h 30min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

dekoracja

  • 3 czubatych łyżek kakao

masa

  • 4 zòltka
  • 1 jajko
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml smietanki slodkiej 30% lub 36%
  • 200 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 3 lyzki wody
  • 1/3 szklanki mleka

spod

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki startej czekolady
  • 200 ml kawy -chlodnej
  • 100 g biszkoptów typu kocie języczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sernik
  1. Biszkopty maczac w kawie i wykladac na tortownice wylozona papierem. Posypac czekolada i kakao.

     

    Zelatyne zalac 3 lyzkami wody i odstawic.

    Cukier zmielic na cukier puder, 10sek obr10. Wylozyc do innego naczynia. Zalozyc motylek. Ubic zoltka z jajkiem i 1/3 cukru pudru 5min 70stopni obroty 3. Przelozyc do innego naczynia i umyc i wysuszyc naczynie miksujace z motylkiem.Zalozyc motylek. Wlozyc mascarpone, smietanke i reszte cukru pudru. Ubic 1min obr 2. Dodac ricotte i ubijac kolejne 30sekund na obr 3. Wymieszac recznie delikatnie z ubitymi zoltkami. Do zelatyny dolac mleko i wstawic na 10-15 sekund do mikrofalowki az sie rozpusci. Sprawdzic aby nie bylo gorace i dodac do masy.UWAGA!!!Patrz na wskazowki ponizej. Powstala mase wylewamy delikatnie na biszkopty i wstawiamy na kilka godzin do lodowki a najlepiej na cala noc.Przed podaniem posypac obficie kakaem.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Aby nie bylo grudek w serniku , do zelatyny z mlekiem dodawac po lyzeczce masy sernikowej i dokladnie wymieszac. Powtorzyc czynnosc 3-4 razy i taka gesta mase zelatynowo-sernikowa powoli wlac do miski z masa sernikowa i wymieszac dokladnie recznie aby zelatyna rozeszla sie dokladnie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik tiramisu na zimno

Wydrukuj:

Komentarze