thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 0,25 litra kasza jaglana, surowa
  • 200 gramy gorzka czekolada
  • 0,5 litra Płatki owsiane
  • 0,75 litra mleko sojowe
  • 14 łyżek mleko sojowe
  • 6 łyżek cukier
  • 0,2 litra orzechy nerkowca, surowe
  • 1 opakowania cukier wanilinowy
  • 2 łyżek olej kokosowy
  • 1 porcji sok z cytryn, sok z jednej cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    wykonanie
  1. Filiżankę orzechów nerkowca zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny).

  2. Jedną czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.

  3. Dodaję dziesięć łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.Podgrzewanie"Podgrzewanie" Miksowanie"Miksowanie"

  4. Dodaję płatki owsiane i mieszam dokładnie.Miksowanie"Miksowanie"

  5. Masę wykładam na dno tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 25 cm). Dociskam dłońmi i wstawiam do lodówki.

  6. Odlewam wodę z nerkowców i orzeszki blenduję.Miksowanie"Miksowanie"

  7. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję wodą. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).Wolne gotowanie"Wolne gotowanie"

  8. Pod koniec gotowania dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, zblendowane nerkowce, sok z cytryny i słodzę masę do smaku.Wolne gotowanie"Wolne gotowanie"

  9. Blenduję kaszę na gładką masę.Miksowanie"Miksowanie"

  10. Masę przekładam do tortownicy.

  11. Drugą czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.Podgrzewanie"Podgrzewanie"

  12. Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam jagielnik.Podgrzewanie"Podgrzewanie"

  13. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegański sernik jaglany bez pieczenia przepis veganbanda

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?