![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/2rel86wy-5aedf-697124-f60be-b0rmci9a/0f354272-9303-4b29-a402-7f865b4b2924/main/weganski-sernik-jaglany-bez-pieczenia-przepis-veganbanda.jpg)
Składniki
ciasto
- 0,25 litra kasza jaglana, surowa
- 200 gramy gorzka czekolada
- 0,5 litra Płatki owsiane
- 0,75 litra mleko sojowe
- 14 łyżek mleko sojowe
- 6 łyżek cukier
- 0,2 litra orzechy nerkowca, surowe
- 1 opakowania cukier wanilinowy
- 2 łyżek olej kokosowy
- 1 porcji sok z cytryn, sok z jednej cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Filiżankę orzechów nerkowca zalewam wodą na noc (lub wrzątkiem na pół godziny).
Jedną czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.
Dodaję dziesięć łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
"Podgrzewanie"
"Miksowanie"
Dodaję płatki owsiane i mieszam dokładnie.
"Miksowanie"
Masę wykładam na dno tortownicy wysmarowanej olejem (u mnie 25 cm). Dociskam dłońmi i wstawiam do lodówki.
Odlewam wodę z nerkowców i orzeszki blenduję.
"Miksowanie"
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukuję wodą. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie mleko (u mnie około 20 minut).
"Wolne gotowanie"
Pod koniec gotowania dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, zblendowane nerkowce, sok z cytryny i słodzę masę do smaku.
"Wolne gotowanie"
Blenduję kaszę na gładką masę.
"Miksowanie"
Masę przekładam do tortownicy.
Drugą czekoladę łamię na kostki i wrzucam do naczynia.
"Podgrzewanie"
Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam jagielnik.
"Podgrzewanie"
Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa zgęstniała.
wykonanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?