thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
33min
Czas całkowity
58min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Biszkopt

  • 125 g mąka tortowa, 1/2 szklanki
  • 2 czubate łyżeczki proszek do pieczenia, do biszkoptu
  • 125 g maka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • 5 jaj, do biszkoptu
  • 250 g cukier, 1 szklanka

Masa z bitej śmietany

  • 2 opakowania śmietana kremówka 36%, 2x 1/2 litra
  • 1 puszki brzoskwinie w syropi, do masy i dekoracji
  • 1 puszek wiśniew syropie, do dekoracji
  • 2 opakowania fix do śmietany, nie jest konieczny,ale masa jest sztywniejsza

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Białka ubić z jedną szklanką cukru i dwie łyżki wody, dodawać pojedyńczo żółtka i ubijać, następnie powoli obie mąki i proszęk do pieczeni . Piec 25' w 180 stopniach.

     

  2. Masa ze śmietany

    Założyć motylka i ubijać powoli wlewając śmietanę -dodać  FIX i ubijać na sztywną masę.

    Wystudzony i pokrojony biszkopt przekładamy ubitą śmietaną i owocami(zatapiamy w śmietanie lekko rozdrobnione owoce). Ostatni przyozdabiamt w/g uznania (biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną lub rumem)

    P.S

    Jeśli dodamy do śmietany zmielone orzechy , uzyskamt tort orzecowy PYCHOTA!!!!

     

Porady

motylkiem ubijamy białka ipowoli dodajemy cukier i wodę, następnie zdejmujemy motylka i powoli dodajemy -ubijając(bez motylka) resztę składników.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort z bitej śmietany z owocami

Wydrukuj:

Komentarze