Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 02/05/22
Składniki
- 200 g śmietany 30%, schłodzonej
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone
- 200 g kawy, mocnej, ostudzonej
- 3 łyżki amaretto, lub rumu
- 12 biszkoptów, podłużnych
- 40 g kakao, gorzkiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Nasiona włożyć do naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, cukier i ser mascarpone, utrzeć 1 min/obr. 4.
- Dodać bitą śmietanę, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty namoczyć w kawie, wyłożyć nimi dno prostokątnego naczynia (15x20 cm), wyłożyć połowę kremu, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć resztę kremu.
- Wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
- Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wczoraj postanowiłam zrobić znowu teramisu z tego przepisu. Bo może udało mi się wcześniej przez przypadek? Może przesadziłam z tym zachwytem?
Nie! To jest naprawdę najlepszy przepis!!! Polecam dostosować się do rad i: użyć 500g mascarpone i więcej biszkoptów. Wyszła mi blaszka kwadratowa 20/20cm
Bardzo smaczne ciasto. Polecam wszystkim niezdecydowanym
Przepyszne, polecam! Robię wszystko wg przepisu i wychodzi. Nie trzeba nic modyfikować
Najlepszy kroi się idealnie. Dodatkowo 250 g sera mascarpone i 2 opakowania biszkoptow więcej cukier Waniliowy. Polecam
Smaczne. Ulubiony deser moich chłopaków.
wsmaku dobre ale wyszlo troche plynna
A ja robiłam 2 razy za pierwszym wszystko super za drugim inna śmietana i lipa więc na moje to wina śmietany i teraz daje 36% i super
monia5745: Mnie również nie stężała pomimo podwójnej porcji serka. Myślę, że może to być wina motylka, którego nie zdjęłam po ubiciu śmietany.
Zrobione ! Teraz czekam . Opierając się na opiniach o pyszności postanowiłam zrobić z podwójnej porcji na dużej blaszce. Tak jak radzono na jedną porcję dałam 2 serki mascarpone. Nic się nie lało.Masa wyszła super. Już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje. Dziękuję za przepis i porady
W tym przepisie caly czas jest motylek czy tylko do smietany?
Are you sure to delete this comment ?