thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Śmietanowiec

  • 3 łyżki żelatyny
  • 130 g mleka
  • 250 g cukru
  • 0,75 litra śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowania galaretka truskawkowa lub poziomkowa
  • 1 opakowania galaretka cytrynowa
  • 1 opakowania galaretka pomarańczowa
  • 1 opakowania galaretka kiwi
  • 1 porcje masło, niesolone, do wysmarowania formy do tortów na zimno

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie Śmietanowca
  1. 1) Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Dodać galaretkę, wymieszać, aż się rozpuści 1 min/obr.3.  Galaretkę przelać do miski i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.  

    2) Po ostygnięciu każdą galarekę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i wymieszać. 

    3) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić. 

    4) Śmietanę ubić z cukrem w naczyniu miksującym z motylkiem 1 min./obr.4. (naczynie miksujące musi ostygnąć po zrobieniu żelatyny, nie może być ciepłe).

    5) Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4

    6) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z galaretkami i przełożyć do przygotowanej formy do tortów na zimno. Pozostawić na kilka godzin w lodówce - ja zostawiam na noc tmrc_emoticons.)

  2. Smacznego !!!

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • lutego 11, 2017 at 08:35

    Czy mogę użyć śmietany 30% ? Wyjdzie ?

  • marca 30, 2016 at 16:29
    5.0

    Genialny - szybki i pyszny - dzieciaki pochłonęły go migiem tmrc_emoticons.;-)

  • sierpnia 26, 2015 at 13:12
    5.0

    Wygląda smakowicie, na pewno skosztuję tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 23, 2015 at 19:38

    tyle pozytywnych opinii tmrc_emoticons.;)chyba i ja sie skusze tmrc_emoticons.D

  • grudnia 19, 2013 at 14:50
    5.0

    Potwierdzam opinię pozostałych. Pyszny i prosty przepis. Goście byli zachwyceni. Oczywiście wygląda też ślicznie. Polecam nawet tym początkującym!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • października 23, 2013 at 16:42

    Bitą śmietanę robi się ze schlodzonej śmietanki. W termomiksie zajmuje mi jej zrobienie 40 s, obr 4 oczywiscie z motylkiem. Można dodać mniej galaretek. To kwestia uznania. Ja robię z czterech bo jest więcej kolorow, a co nie zmieści się do formy przekładam do pucharków. I tak śmietanowiec znika u mnie w przeciągu jednego dnia. Rodzina go uwielbia. Galaretki przygotuj sobie wcześniej, a żelatyna jak się zetnie z mlekiem to można ją lekko podgrzać w małym rondelku. Rozpuści się i nie straci swoich właściwości. Nie trzeba robić nowej porcji.

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • października 20, 2013 at 23:29

     Śmietanę do mas zawsze ubija się mcno schłodzoną, inaczej zrobi się masło!!! Ja nawet wkladam na poł godziny do zamrażarki przed ubijaniem. Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

  • października 20, 2013 at 22:25

    Przepis dla cierpliwych.

    Zabrakło mi w przepisie informacji o temperaturze śmietanki. Czy ma być schłodzona czy pokojowa. Wybrałam wariant II.Niestety 1min/obr 4 z motylkiem sprawiły, że po otwarciu mialam masło. Nadmieniam że TM nie był wcześniej używany. Galaretki i żelatynę rozpuszczałam ręcznie. No więc następna porcja śmietanki została zmiksowana starym blenderem i uff... tym razem wyszło. Cukru 250 g - dla mnie za dużo. Dałam 200 i też był miodzik. Zmniejszyłam ilość galaretek do 3 bo 4 wydawało mi się za dużo i nie żałuję decyzji. Galaretki rozpuszczałam w mniejszej ilości wody niż w przepisie o jakieś 100 ml. Mimo to i tak stały w lodówce całą noc, bo od 16tej do wieczora jeszcze się nie ścieły. Dla osób które robią po raz pierwszy żelatynę - uwaga szybko zastyga, więc jak tylko wystygnie wlewajcie ją do ubitej śmietany bo z minuty na minutę będzie się co raz mocniej ścinać tmrc_emoticons.) Ja omało co nie  musiałam robić nowej porcji.

    Ogólnie śmietanowiec pycha, ale czas, jaki trzeba poświęcić na jego przygotowanie i te niespodzianki, które można napotkać, trochę zniechęcają do kolejnego sporządzenia tego smakołyku. Tym razem TM mi się nie przydał.

     

  • października 27, 2012 at 17:10
    5.0

    Bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.) Dziekuję za zauważenie błędu i komentarz tmrc_emoticons.D Dodałam do ulubionych.Pozdrawiam serdecznie Party Big Smile

  • maja 25, 2012 at 11:48
    5.0

    Chyba wkradł się błąd. Żelatyna nie rozpuści się w 0,13 g mleka, może miało być 130g? Ja rozpuszczam w 180g mleka i wtedy jest ok. 

    Poza tym śmietanowiec jest pyszny, robi furrorę u mojej bliższej i dalszej rodziny. U teściowej mam się bez niego nie pokazywać tmrc_emoticons.;) :O Z ciemnych galaretek dodaję z czarnej porzeczki, dodaje ciekawy akcent Love

Are you sure to delete this comment ?