thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45h 0min
Czas całkowity
45h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

1 opakowanie wafli suchych - najlepsze są cieniutkie, ja kupuję okrągłe

100g ulubionych orzechów/ mieszanki lub orzechów z pestkami

Masa

  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego, lub innego produktu słodzącego
  • 1 kostek MASŁA 82%, 300g
  • 1 czubate łyżki kakao, lub więcej/mniej w zależności od preferencji
  • 3 całe jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Wrzucić orzechy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr 5, tyle czasu, jak lubicie grubo (tym razem dałam mogdały, orzechy włoskie, nerkowca, laskowe i pestki dyni)

  2. Przesypać orzechy do innego naczynia, wypłukać dzbanek

  3. Założyć motylek 3 całe jajka, 50g cukru - Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 4min/100oC/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr.3 Powinno mieć konsystencję śmietany

  4. NastępnieBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 15min/0oC/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr.3 bez miarki-aby schłodzić

  5. Następnie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5min/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr.3 i małymi kawałkami dodawać masło - uwaga chlapie, przysłaniać miarką

  6. Wyciągnąć motylek, wsypać orzechy i wymieszać Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20 sek/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr 2

  7. Taką masę można już nakładać na wafle. Ja nałożyłam 2 warstwy, a następnie dosypałam kakao i wymieszałam Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20sek/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" obr 3

  8. Masę kakaową nałożyć na wafle

  9. Włożyć do lodówki i przyłożyć czymś ciężkim, zostawić na około 1h

  10. Smacznego!

Porady

Można pomijać orzechy, pestki.

Można nie dawać kakao, albo zrobić tylko kakaową masę, albo wymieszać pół na pół, mozna też zrobić masę kawową

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pischinger

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?