thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ptysie

  • 230g wody
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka

Krem mascarpone

  • 300 g serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki

Krem budyniowy

  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 kostki margaryny kasi
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto na ptysie
  1. do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i sól - gotujemy 3,5 minuty /90 st/ obr 2

    dodajemy mąkę i proszek do pieczenia 20 s/obr 4 , odstawić na 15 minut do ostudzenia

    przez otwór wrzucać kolejno jajka , mieszać 1 minutę /obroty 4

    na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy szprycy wyciskać małe ciasteczka, piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni na kolor złoty

  2. krem mascarpone
  3. śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy motylka 2 minuty/obr 3, następnie przez otwór w pokrywie dodajemy rozmieszany serek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  1 minuta /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 3

     

  4. Krem budyniowy
  5. na mleku gotujemy budyń, studzimy

    w naczyniu miksującym mieszamy margarynę z cukrem pudrem 1minuta/obr 3, założyć motylek i  przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny ( do smaku), mieszamy 1,5 minuty obr 2

  6. upieczone ptysie kroimy wzdłuż i napełniamy kremem mascarpone lub budyniowym.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PTYSIE z kremem mascarpone lub budyniowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?