Składniki
ptysie
- 230g wody
- 140 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
Krem mascarpone
- 300 g serka mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
Krem budyniowy
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 kostki margaryny kasi
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i sól - gotujemy 3,5 minuty /90 st/ obr 2
dodajemy mąkę i proszek do pieczenia 20 s/obr 4 , odstawić na 15 minut do ostudzenia
przez otwór wrzucać kolejno jajka , mieszać 1 minutę /obroty 4
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy szprycy wyciskać małe ciasteczka, piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni na kolor złoty
śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy motylka 2 minuty/obr 3, następnie przez otwór w pokrywie dodajemy rozmieszany serek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 1 minuta /"Obroty wsteczne" / obr 3
na mleku gotujemy budyń, studzimy
w naczyniu miksującym mieszamy margarynę z cukrem pudrem 1minuta/obr 3, założyć motylek i przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny ( do smaku), mieszamy 1,5 minuty obr 2
upieczone ptysie kroimy wzdłuż i napełniamy kremem mascarpone lub budyniowym.
Smacznego
ciasto na ptysie
krem mascarpone
Krem budyniowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Krem budyniowy za rzadki
Pyszne ptysie. Troszeczkę opadły po wystygnięciu, ale po naszprycowaniu serkiem mascarpone przybrały na masie Polecam wypróbować
ptysiow jeszzcze nie robialm(ale zrobie)),skorzystalam z kremu mascarpone ,bo potrzebowalam do ciasta,no i stwierdzam ze rewelacja!!!dzieki!!!
krem mascarpone przepyszny ale zrobiłam obr 2. dzięki
robilam ptysie z budyniem, wyszly pyszne, jedyny minus to ze mi opadly ale to z mojej winy i nie wiem co zrobic aby nie opadaly?? moze ktos ma jakis pomysl??
Zrobiłam eklery z tego przepisu, były pyszne ale były gumowe i nie chrupkie. Ktoś może ma jakiś pomysł dlaczego?
Niestety masa ptysiowa nie wyszła kompletnie, pierwszy etap do ostygnięcia super, ale po dodaniu 4 jaj katastrofa - ciasto wodniste, a ostygło dobrze, zastanawia mnie ilość mąki, dla mnie conajmniej 60g za mało ??? Wszystko wg przepisu.....szkoda.....
Robiłam z kremem mascarpone - pycha
zgadzam się. Nie da sie go użyć w ogóle. maskarpone lepszy.
krem budniowy wychodzi bardzo rzadki.
Are you sure to delete this comment ?