Składniki
Lody waniliowe na mleku skondensowanym
- 500 g śmietany, 30% lub 36%, schłodzona
- 200 g mleko skondensowane, słodzone, Schłodzone
- 1 łyżeczek aromat waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na pokrywie "Blokada naczynia miksującego" postaw miseczke i odważ do niej mleko skondensowane
2. Załóż motylek na noże i wlej śmietanę, dodaj aromat waniliowy i ustaw obr.2 bez podanego czasu
3. Przez otwór w pokrywie do śmietany dodaj odważone mleko skondensowane
3. Gdy całe mleko już będzie dodane ustaw obr. 3.5 i ubijaj do gęstej konsystencji, jak bita smietana (ok 3-4 minuty) cały czas zaglądając przez otwór, żeby nie przegapić kiedy masa jest gotowa
4. gotową masę przełóż do pojemnika i zamażaj min. 6h lub cała noc
Porady
Lody z tego przepisu nie są przesadnie słodkie, nie wymagają mieszania po zamrożeniu, są idealna bazą do zrobienia innych smaków: przed zamrożeniem dodaj kawałki czekolady aby mieć lody straciatella, puree/kawałki owoców dla lodów owocowych, sok z cytryny dla lodów cytrynowych, kawałki oreo dla lodów ciasteczkowych itp
Proporcje w tym przepisie dają możliwość łatwo zrobić polowe porcji, jak i podwójna porcje (z całej puszki mleka)
Do przepisu można wykorzystać domowe mleko skondenowane - w innych moich przepisach
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?