thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
8h 25min
Czas całkowity
8h 25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki

  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g orzechów (mieszanych)
  • 30 g migdałów całych
  • 1 laski wanilii
  • 700 g wody,ciepłej
  • słodką śmietankę
  • 100 g maku niebieskiego (suchego)
  • 100 g kaszy pszennej pęczak

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kutia
  1. Kaszę pszenną namoczyć w zimnej wodzie przez noc,

     

    Przecedzamy kaszę do koszyczka i płuczemy w zimnej wodzie.

     

    Do naczynia miksującego wsypujemy suchy mak i mielimy o 10s/obr. 8-10. Zalewamy mak wodą ciepłą, wkładamy koszyczek z kaszą. Zamykamy naczynie nakładamy miarkę i ustawiamy

    10min/Varoma/obr. 1, (jeżeli po 10min. kasza jest twarda możemy wydłużyć czas gotowania o 5min, trzeba jednak jej nie rozgotować).

     

    Koszyczek wyciągamy, kaszę przesypujemy do miski a mak odcedzamy na sitku i łączymy z kaszą i odstawiamy do wystudzenia.

     

    Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10-15min.

     

    Orzechy i migdały krótko prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat.

     

    Przedładamy orzechy i migdały do czystego i suchego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr. 5.

     

    Do rozdrobnionych orzechów dodajemy wystudzoną kaszę, mak, miód i odsączone rodzynki i mieszamy 15s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 4.

     

    Laskę wanilii rozcinamy ostrym nożem wzdłuż, czubkiem noża wydrążamy nasionka wanilii i gotową kutię przyprawiamy nimi do smaku.

     

    Podajemy mocno schłodzone, polane słodką śmietanką

     

Porady

Możemy dodać różne bakalie, owoce kandyzowane, owoce suszone według własnego uznania.

Kutia na Boże Nardzonenie ma być na bogato tmrc_emoticons.)

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kutia

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2017 at 20:11

    pyszna kutia.
    robilam dwa razy- raz z gotowej masy makowej - na 900 g masy dalam 60 g miodu. A poza tym to kasze gotowalam osobno. Ja podaje bez smietanki, ale przyozdabiam orzechami wloskimi i laskowymi

  • grudnia 29, 2016 at 08:39
    5.0

    zrobiłam przepis z podwójnej porcji, tylko bez śmietanki i rodzynek....wyszła wyśmienicie-do powtórzenia za rok!

  • grudnia 23, 2015 at 18:49
    5.0

    Bardzo smaczna,smak podobny do tej,którą robiłam wczesniej.Ja dodałam kaszę jęczmienną pęczak (bo taką akurat miałam),wypłukaną kilka razy,nie moczyłam,gotowałam 15 min oraz więcej owoców jak we wskazówkach-wyszła pycha.Wypróbuje ze śmietanką przy podawaniu dania dziekuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • grudnia 21, 2015 at 17:29

    kutie zawsze robilam w tradycyjny sposob ale ten tez do mnie przemawia tmrc_emoticons.;)

  • grudnia 11, 2015 at 13:16

    ciekawy przepis...może spróbuję zrobić na Wigilię tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?