thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos karmelowy

  • 60 gramów masła
  • 120 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 110 gramów brązowego cukru
  • 1 szczypty soli
  • 1 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii

Bita śmietana

  • 100 gramów śmietany, 36% tłuszczu

Kawa

  • 340 gramów kawy, zaparzonej
  • 115 gramów pełnotłustego mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos karmelowy
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, brązowy cukier i szczyptę soli.
  2. Gotować Sous-vide"Sous-vide" na Varomie, Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 10 minut, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2.5. Zamiast miarki nałożyć koszyczek.
  3. Do naczynia miksującego dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 15 sekund Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3
  4. Powstały sos przelać do innego pojemnika i schłodzić. Umyć naczynie miksujące w trybie "Tłuszcz i karmel". Następnie dokładnie osuszyć
  5. Bita śmietana
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę. Założyć pokrywę naczynia bez miarki. Wymieszać Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3 przez Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 1 minuta 20 sekund. Zdjąć motylek. Śmietankę przelać do pojemnika.
  7. Kawa
  8. Do naczynia miksującego wlać kawę, mleko oraz 30g sosu karmelowego. Nałóż pokrywę z miarką.
  9. Podgrzej do Podgrzewanie"Podgrzewanie" 80 stopni Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2, następnieMiksowanie"Miksowanie" 20sekund.
  10. Przygotowany napój przelać do dwóch szklanek odpornych na ciepło. Na wierzch nałożyc ubitą śmietankę. Polać odrobiną sosu karmelowego. Podawać na ciepło

Porady

Resztki sosu karmelowego można przechowywać w lodówce zapakowane w pojemniku hermetycznym do 2 tygodni.

Aby utworzyć ozdobny wzór na ściankach szklanek: włożyć po 2 łyżki sosu do każdej ze szklanek a następnie używając łyżki rozprowadzić na ściankach szklanki tuż przed przelaniem kawy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Karmelowe macchiato

Wydrukuj:

Komentarze