thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 200 g. gorzkiej 70% czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • opcjonalnie (3-4 łyżki alkoholu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy kostki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej aby uzyskać roztopioną czekoladę.
    W thermomixie robimy cukier puder. (150g. cukru kryształu, obroty turbo, czas 30 sek.).

    Do naczynia miksującego z cukrem pudrem umieszczamy motylek. Wrzucamy 3 żółtka i ucieramy (obroty 3,5 czas ok. 3 min). Dalej dodajemy masło w małych porcjach i ucieramy (obroty 3,5 czas ok. 2 min). Do pulchnej - utartej masy dodajemy 2 łyżeczki kakao i małymi porcjami lekko schłodzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy (obroty 3,5). Po dodaniu całej czekolady na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki alkoholu. Zamieszać. Krem mamy gotowy.

    Przed smarowaniem koniecznie lekko schłodzić. 

    Krem nadaje się doskonale do tortów, ciast lub babeczek.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: