Składniki
- 500 g sezamu
- 10 łyżek miodu
- 400 g bakalii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
sezam prażymy na patelni ciągle mieszając do momentu kiedy zacznie zmieniac kolor ważne jest, zeby sezam sie nie przypalił (jeśli ktoś opatentuje prażenie sezamu w TM, to proszę o komentarz)
jeszcze ciepły, ale nie gorący dajemy do TM i mielimy 30 sek obr.10 (można mielic dłużej, wówczas masa będzie bardziej jednolita), już zaczyna ładnie pachniec, ale jeszcze jest gorzka...
dodajemy miód (proporcjonalnie wychodzi 2 łyżki na każde 100g sezamu)
najlepiej jak miód jest płynny, ale w ciepłym zmielonym sezamie da się wymieszac też z miodem gęstym
mieszamy 2 minuty obr."Ciasto"
mamy już gotową masę, do której dodajemy ulubione bakalie
z tego przepisu wychodzi kilogram pysznej chałwy
masę ugniatamy w naczyniu i do lodówki
proste, prawda?
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo składniki i prażyć do uzyskania zapachu, nie koloru, bo wtedy już będzie gorzki. Sezam nie może być stary, bo jest nie smaczny. Po zmieleniu można pomiętosić w rękach i uformować w blok, nawet bez bakalii. Robię z połowy porcji i dodaję cukru waniliowego do smaku.
Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki.
Bardzo sodkie, bardzo sycące (i tłuściutkie) - ale nie ma to wiele wspólnego z konsystencją chałwy.
Będe wracał do tego przepisu - bo mi smakowało, ale ciągle poszukam przepisu na "prawdziwą chałwę"
Prażenie sezamu w TM5
10min - Varoma - 1
Uwielbiam ,pychotka
Gorzki smak jest wynikiem zbyt długiego prażenia, robiłem pastę Tahini i nie jest gorzkie, sprawdzę ten przepis i dam znać.
Chałwa bardzo smaczna, choć faktycznie gumowata, nam to akurat nie przeszkadzało, ale zastanawiam się dlaczego. Ciekawe, że jednym się kruszy u nich guma
Pozdrawiam
Ania
zrobiłam dziś po raz pierwszy, smakowo bardzo dobra, ale konsystencja daleka od oczekiwań, niestety, kruszy się i co najwyżej można ją jeść łyżeczką
moja chałwa była też gumowata i nie znalazła amotorów w domu, musialam zjeść ją sama ;( więcej nie będę robić, być moze zrobiłam coś nie tak, trudno.
Zrobiłam dziś chałwę , ale jest gorzkawa w smaku pomimo tego że dalam 10 łyżek miodu. Po wyjęciu z naczynia było duzo oleju , króry zlałam , masę przełozyłam do pojemniczka i schowałam w lodówce . Nie wiem czy wyszło mi coś nie tak , bo chałwa jest taka "gumowata" i zbita nie przypomina chałwy sklepowej , czy taka ma być?
Fajna i kolorowa
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?