thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/10/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 500 g sezamu
  • 10 łyżek miodu
  • 400 g bakalii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. sezam prażymy na patelni ciągle mieszając do momentu kiedy zacznie zmieniac kolor ważne jest, zeby sezam sie nie przypalił (jeśli ktoś opatentuje prażenie sezamu w TM, to proszę o komentarz)

    jeszcze ciepły, ale nie gorący dajemy do TM i mielimy 30 sek obr.10 (można mielic dłużej, wówczas masa będzie bardziej jednolita), już zaczyna ładnie pachniec, ale jeszcze jest gorzka...

    dodajemy miód (proporcjonalnie wychodzi 2 łyżki na każde 100g sezamu)

    najlepiej jak miód jest płynny, ale w ciepłym zmielonym sezamie da się wymieszac też z miodem gęstym

    mieszamy 2 minuty obr.Ciasto"Ciasto"

    mamy już gotową masę, do której dodajemy ulubione bakalie

    z tego przepisu wychodzi kilogram pysznej chałwy

    masę ugniatamy w naczyniu i do lodówki

    proste, prawda?

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałwa

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 9, 2022 at 16:38

    Bardzo dobry przepis. Warunek - dobre jakościowo składniki i prażyć do uzyskania zapachu, nie koloru, bo wtedy już będzie gorzki. Sezam nie może być stary, bo jest nie smaczny. Po zmieleniu można pomiętosić w rękach i uformować w blok, nawet bez bakalii. Robię z połowy porcji i dodaję cukru waniliowego do smaku.

  • stycznia 29, 2018 at 14:02

    Z przepisy wyszły bardziej ... mielone sezamki.
    Bardzo sodkie, bardzo sycące (i tłuściutkie) - ale nie ma to wiele wspólnego z konsystencją chałwy.

    Będe wracał do tego przepisu - bo mi smakowało, ale ciągle poszukam przepisu na "prawdziwą chałwę" tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 22, 2017 at 15:01

    Prażenie sezamu w TM5

    10min - Varoma - 1

    tmrc_emoticons.)

  • lipca 8, 2016 at 23:03
    5.0

    Uwielbiam ,pychotka tmrc_emoticons.)

  • grudnia 22, 2015 at 12:24

    Gorzki smak jest wynikiem zbyt długiego prażenia, robiłem pastę Tahini i nie jest gorzkie, sprawdzę ten przepis i dam znać.

  • kwietnia 3, 2015 at 10:10
    5.0

    Chałwa bardzo smaczna, choć faktycznie gumowata, nam to akurat nie przeszkadzało, ale zastanawiam się dlaczego. Ciekawe, że jednym się kruszy u nich guma tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Ania

  • marca 1, 2015 at 16:06

    zrobiłam dziś po raz pierwszy, smakowo bardzo dobra, ale konsystencja daleka od oczekiwań, niestety, kruszy się i co najwyżej można ją jeść łyżeczką

  • stycznia 14, 2015 at 14:41

    moja chałwa była też gumowata i nie znalazła amotorów  w domu, musialam zjeść ją sama ;( więcej nie będę robić, być moze zrobiłam coś nie tak, trudno.

  • października 9, 2014 at 12:35
    1.0

    Zrobiłam dziś chałwę , ale jest gorzkawa w smaku pomimo tego że dalam 10 łyżek miodu. Po  wyjęciu z naczynia było duzo oleju , króry zlałam , masę przełozyłam do pojemniczka i schowałam w lodówce . Nie wiem czy wyszło mi coś nie tak , bo chałwa jest taka  "gumowata" i zbita nie przypomina chałwy sklepowej , czy taka ma być?

  • września 21, 2014 at 12:50
    5.0

    Fajna i kolorowa tmrc_emoticons.;)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile