thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 150 gramów sezamu
  • 6 łyżek miodu
  • 400 gramów migdałów sparzonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chałwa sezamowo migdałowa
  1. Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni aby się zarumieniły, odstawiamy do wystygnięcia. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy sparzone migdały, mielimy obr 10/1min, następnie dodajemy sezam i ponownie mielimy obr 8/25s, dodajemy miód i mieszamy obr 3/15s.

    Przygptowana masę przekładamy do foremki i przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki na 3, 4 godziny, po tym czasie chałwa jest gotowa do spożycia tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałwa migdałowo- sezamowa

Wydrukuj:

Komentarze