Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 22/03/16
zmieniono dnia: 22/03/16
Składniki
- 150 gramów sezamu
- 6 łyżek miodu
- 400 gramów migdałów sparzonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni aby się zarumieniły, odstawiamy do wystygnięcia. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy sparzone migdały, mielimy obr 10/1min, następnie dodajemy sezam i ponownie mielimy obr 8/25s, dodajemy miód i mieszamy obr 3/15s.
Przygptowana masę przekładamy do foremki i przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki na 3, 4 godziny, po tym czasie chałwa jest gotowa do spożycia
Chałwa sezamowo migdałowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Niekoniecznie według uznania
Wygląda smakowicie. Czy migdały po sparzeniu należy obrać?