thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masło, niesolone, (pokrojona w kostkę ok. 3 cm)
  • 100 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • szczypty soli, szczypta soli
  • 1żółtko
  • bułka tarta do posypania foremek
  • bezy jako podkład pod krem

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. (czas 10 sek. obroty turbo)

    Dodaj pozostałe składniki (czas 15 sek. obroty 6). Po czym zamieszaj kopystką i ponownie (czas 15 sek. obroty 6). Tak przygotowane ciasto wyjmij zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.

    Po schłodzeniu ciastem wylepia się foremki na babeczki. Należy pamiętać o wczesniejszym posmarowaniu ich tłuszczem i posypaniu bułką tartą. Bez tego jest raczej niemozliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne. 

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Pieczemy ok 10 min.

    Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała beza.

    Kiedy wystygną - na środek każdej babeczki układamy małą bezę i pokrywamy ją kremem czekoladowym.
    (przepis na krem czekoladowy - w moich przepisach na przepisowni)
    Aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów).

Porady

#Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babeczki orzechowe z bezą i kremem czekoladowym

Wydrukuj:

Komentarze