thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 26/03/17
zmieniono dnia: 27/03/17

Składniki

Kotlety sojowe mielone

  • 400 g ziaren soi
  • 100 g cebuli
  • 1 bułka
  • 1 jajko surowe, do masy sojowej
  • 5 g soli
  • 50 g bułka tarta, do panierowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Po przejrzeniu wielu rozmaitych portali internetowych, książek do Thermomixów i rozmowach ze znajomymi, postanowiłem przygotować sojowe kotlety mielone, gdyż nie ma ich nigdzie opisanych. Tak więc - do dzieła!
  2. Paczkę soi namaczamy na noc (co najmniej 12 godzin).
    Po zmiękczeniu odlewamy wodę, zalewamy nową (może być niezbędna zmiana garnka, bo soja pęcznieje) i gotujemy około 1,5 godziny.
  3. Obieramy 3-4 niewielkie cebule, mielimy 5 s - obroty 5, zalewamy oliwą i dusimy przez 4 minuty w 100 stopniach.
  4. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę i mielimy (w zależności od konsystencji bułki, ja dałem 8 sekund, obroty 6,5).
  5. Do dużej, uprzednio przygotowanej miski wybieramy kopystką mieszaninę zmielonej cebuli i bułki, dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy do smaku, według gustu (np. pieprz).
  6. Do opróżnionego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy soję i mielimy. Ja mieliłem ją około 45 sekund na obrotach od 5 do 8. Trzeba sprawdzać, ewentualnie wspomóc kopystką.
  7. Zmieloną soję przerzucamy do miski, w której już jest cebula, bułka, jajko i przyprawy i wyrabiamy ciasto analogicznie jak na kotlety mielone.
  8. Z wyrobionego ciasta powstaje około 12 - 15 średniej wielkości kotletów, które należy obtoczyć w bułce tartej (kotlety są dość wilgotne i nie trzeba ich dodatkowo zamaczać w jajku).
  9. Smażymy na oleju pamiętając, żeby po każdym smażeniu zebrać z patelni resztki obsmażonej soi.
    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotlety sojowe mielone

Wydrukuj:

Komentarze