thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 300 g przecieru pomidorowego passata
  • 400 g pomidorów z puszki,krojonych
  • 65 g czerwonego lub białego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chilii, (ostatecznie 2 łyżeczki suszonej chilli)
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • 5 plastrów salami
  • 125 g suszonego boczku, (ewentualnie wędzonego)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 320 g makaronu spaghetti
  • 4 łyżki sera parmezan

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.     Zagotować ok 450 g osolonej wody, 4 min, 100C, obr.1, dodać makaron, gotować 10 min, 100C, obr.1. Makaron odcedzić zostawiając 4 łyżki wody. Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić – 6 s, obr.5. Dodać oliwę i dusić 4 min, Varoma, obr.1. Dodać papryczkę oraz pokrojone w kosteczkę: boczek, salami, szynkę i dusić  10 minut, Varoma, obr.2, po 7 minutach dodać przecier pomidorowy.Wlać wino, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz passatę, dusić 20 min,  Varoma,Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.3.Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (może nie być potrzebna). Tak przygotowany sos można od razu podawać z makaronem lub przechowywać w lodówce.Makaron wraz z odlaną wodą włożyć z powrotem do naczynia, wymieszać 30s,Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.3, nałożyć na talerze i posypać tartym serem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Spaghetti all'Amatriciana

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 23, 2015 at 20:51

    chyba lepiej smakuje niz wyglada na tym zdjeciu. super,  lubie makaron w takiej wersji

  • kwietnia 1, 2015 at 12:19

    Nie za bardzo rozumiem komentarzy tego rodzaju. "Inne wersje nie mają prawa nazywać się jak orginał" - przecież wersja podana przeze mnie nazywa się inaczej, a jest inna ze względu na składniki... (odsyłam do tytułu).

    Wolałabym tu przeczytać bardziej merytoryczne uwagi, które np. wpłyną korzystnie na smak potrawy, a nie jej nazwę.

    W końcu znam osobę, która robi przepyszną "GARARETE" tmrc_emoticons.;-)

  • listopada 9, 2014 at 22:49

    Totalna bzdura  matriciana  to tylko i wylacznie slonina ,cebula ,wino czerwone , sos pomidorowy,pepperoni ,sol i pieprz  inne wersje nie maja prwa nazywac sie jak orginal .