- TM 31
Składniki
- 300 g przecieru pomidorowego passata
- 400 g pomidorów z puszki,krojonych
- 65 g czerwonego lub białego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chilii, (ostatecznie 2 łyżeczki suszonej chilli)
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 5 plastrów salami
- 125 g suszonego boczku, (ewentualnie wędzonego)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 320 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki sera parmezan
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zagotować ok 450 g osolonej wody, 4 min, 100C, obr.1, dodać makaron, gotować 10 min, 100C, obr.1. Makaron odcedzić zostawiając 4 łyżki wody. Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić – 6 s, obr.5. Dodać oliwę i dusić 4 min, Varoma, obr.1. Dodać papryczkę oraz pokrojone w kosteczkę: boczek, salami, szynkę i dusić 10 minut, Varoma, obr.2, po 7 minutach dodać przecier pomidorowy.Wlać wino, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz passatę, dusić 20 min, Varoma,"Obroty wsteczne" obr.3.Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (może nie być potrzebna). Tak przygotowany sos można od razu podawać z makaronem lub przechowywać w lodówce.Makaron wraz z odlaną wodą włożyć z powrotem do naczynia, wymieszać 30s,"Obroty wsteczne" obr.3, nałożyć na talerze i posypać tartym serem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
chyba lepiej smakuje niz wyglada na tym zdjeciu. super, lubie makaron w takiej wersji
Nie za bardzo rozumiem komentarzy tego rodzaju. "Inne wersje nie mają prawa nazywać się jak orginał" - przecież wersja podana przeze mnie nazywa się inaczej, a jest inna ze względu na składniki... (odsyłam do tytułu).
Wolałabym tu przeczytać bardziej merytoryczne uwagi, które np. wpłyną korzystnie na smak potrawy, a nie jej nazwę.
W końcu znam osobę, która robi przepyszną "GARARETE"
Totalna bzdura matriciana to tylko i wylacznie slonina ,cebula ,wino czerwone , sos pomidorowy,pepperoni ,sol i pieprz inne wersje nie maja prwa nazywac sie jak orginal .