Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Gołąbki
- 10 liści kapusta włoska
- 700 g woda
- 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 250 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
- 200 g mięsa mielonego, np z szynki
- 1 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki przyprawa, uniwersalna wykonana w TM
Sos pomidorowy
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 600 g pomidorów, z puszki
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki sól
- 1 łyżeczki pieprz, mielony
- 3 łyżeczkierytrytor, do smaku
- 1 łyżeczki mąka z ciecierzycy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Kapustę sparzyć w garnku lub na varomie, następnie ściąć twarde końcówki.
2. Kaszę ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
3. Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i 2 ząbki czosnku.Rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1
5. Dodać 250 g filetów z indyka,bez skóry, pokrojonego na kawałki, rozdrobnić 12 s/obr. 6
6. Dodać ugotowaną kaszę, mięso mielone, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/ 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku.
7. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy sześć gołąbków zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
8. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące. - 1. Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli i ząbek czosnku rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać 15 g oliwy dusić 3 min/120°C/obr. 1
3. Dodać pomidoryz puszki, zmiksować 30 s/obr. 9
4. Dodać sól, pieprz, erytrytol, łyżeczkę mąki - zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 12 min/100°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.
SMACZNEGO
Gołąbki.
Sos pomidorowy
Porady
Gołąbki można też upiec w piekarniku - ok 1 godzina w 180 stopniach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze