thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Gołąbki

  • 10 liści kapusta włoska
  • 700 g woda
  • 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 250 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
  • 200 g mięsa mielonego, np z szynki
  • 1 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki przyprawa, uniwersalna wykonana w TM

Sos pomidorowy

  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g pomidorów, z puszki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczki pieprz, mielony
  • 3 łyżeczkierytrytor, do smaku
  • 1 łyżeczki mąka z ciecierzycy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gołąbki.
  1. 1. Kapustę sparzyć w garnku lub na varomie, następnie ściąć twarde końcówki.
    2. Kaszę ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
    3. Do naczynia miksującego włożyć 120 g cebuli i 2 ząbki czosnku.Rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    4. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1
    5.
    Dodać 250 g filetów z indyka,bez skóry, pokrojonego na kawałki, rozdrobnić 12 s/obr. 6
    6.
    Dodać ugotowaną kaszę, mięso mielone, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obroty wsteczne/ 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku.
    7. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy sześć gołąbków zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
    8. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Sos pomidorowy
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli i ząbek czosnku rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    2. Dodać 15 g oliwy dusić 3 min/120°C/obr. 1
    3.
    Dodać pomidoryz puszki, zmiksować 30 s/obr. 9
    4.
    Dodać sól, pieprz, erytrytol, łyżeczkę mąki - zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 12 min/100°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.

    SMACZNEGO

Porady

Gołąbki można też upiec w piekarniku - ok 1 godzina w 180 stopniach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki dla Insulinoopornych.

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy