![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ulmr0cdu-afa5d-692478-cfcd2-3ukm68zu/c09f712c-ae69-4fda-bd60-6af0d47a5628/main/puszyste-grahamki.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto:
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oleju
- 200 g mąki graham typ 1850
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 g wody
- 1 łyżeczki cukru
- 50 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
wlać wodę, wsypać cukier i dodać drożdże. Mieszać 3 min/37C/obroty 1.
Dołożyć pozostałe składniki i wyrabiać przez czas 4min./
/
Wersja szybka: uformować bułki od razu i wyłożyć na blachę.
Wersja troszkę wolniejsza: ciasto przełozyć na stolnicę, przykryć ścierczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temp. 200*C.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
Smacznego
A więc robimy tak:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypróbowane i pieczone na kamieniu do pizzy. Wyszły smaczne, chociaż następnym razem wypróbuję wersję trochę wolniejszą, bo bez wyrastania bułeczki były mniejsze i troszkę twardawe.
Witam
bułeczki są naprawdę pyszne![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ja robię z tego przepisu chlebek z dodatkiem otrębów, też wychodzi super![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam
dodaję do wypróbowania![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Bardzo dobre bułeczki wychodzą, polecam.
Wystarczyło wrzucić wyrobione ciasto wg przepisu do fromy keksówki 30cm po czym zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. Piec jak w przepisie. Ja jeszcze zrobiłem po wyrośnięciu a przed włożeniem do piekarnika nacięcie wzdłuż ciasta. Jak dla mnie wyszło super.
Jestem zainteresowana wykorzystaniem przepisu na wypiek chlebka
bułeczki są pyszne ![Party Party](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/party.png)
W planach mam wypiek według tego przepisu w formie bochenka. Zobaczę co wyjdzie.
Zapomniałam napisać, że grahamek wg tego przepisu wychodzi 12 sztuk. Polecam![Party Party](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/party.png)
Potwierdzam, grahamki są puszyste i pachnące, dziękuję za przepis
Pozdrawiam autora przepisu ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Are you sure to delete this comment ?