
- TM 31
Składniki
Ciasto:
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oleju
- 200 g mąki graham typ 1850
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 g wody
- 1 łyżeczki cukru
- 50 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
wlać wodę, wsypać cukier i dodać drożdże. Mieszać 3 min/37C/obroty 1.
Dołożyć pozostałe składniki i wyrabiać przez czas 4min./
/
Wersja szybka: uformować bułki od razu i wyłożyć na blachę.
Wersja troszkę wolniejsza: ciasto przełozyć na stolnicę, przykryć ścierczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temp. 200*C.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
Smacznego
A więc robimy tak:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypróbowane i pieczone na kamieniu do pizzy. Wyszły smaczne, chociaż następnym razem wypróbuję wersję trochę wolniejszą, bo bez wyrastania bułeczki były mniejsze i troszkę twardawe.
Witam
bułeczki są naprawdę pyszne
Ja robię z tego przepisu chlebek z dodatkiem otrębów, też wychodzi super
Pozdrawiam
dodaję do wypróbowania
Bardzo dobre bułeczki wychodzą, polecam.
Wystarczyło wrzucić wyrobione ciasto wg przepisu do fromy keksówki 30cm po czym zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. Piec jak w przepisie. Ja jeszcze zrobiłem po wyrośnięciu a przed włożeniem do piekarnika nacięcie wzdłuż ciasta. Jak dla mnie wyszło super.
Jestem zainteresowana wykorzystaniem przepisu na wypiek chlebka
bułeczki są pyszne 
W planach mam wypiek według tego przepisu w formie bochenka. Zobaczę co wyjdzie.
Zapomniałam napisać, że grahamek wg tego przepisu wychodzi 12 sztuk. Polecam
Potwierdzam, grahamki są puszyste i pachnące, dziękuję za przepis
Pozdrawiam autora przepisu 