- TM 31
Składniki
Ciasto
- 40 g drożdży
- 500 g wody
- 220 g mąki żytniej
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 450 g mąki pszennej razowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do Thermomixa wlać 500g wody, dodać 40g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Podgrzać czas 2 min/37 stopni/obroty 2.
Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrobić czas 2 min//.
Ciasto przełożyć do inego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. a następnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( około 37 x 12 x 7 cm lub okrągłej około 20cm. Na wierzch można dodać ziarna słonecznika posmarowane roztrzepanym na gładko jajkiem.
Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 do 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Porady
Choć przepis nie jest moim autorskim ( zmodyfikowałem ilość wody na większą - ładnie wyrasta poza formę tworząc przyjemny dla oka kształt ), zamieszczam go z tego względu że bardzo mi spasował wypiek i serdecznie go polecam innym.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeden z lepszych przepisów na chleb ! Nie miałam świeżych drożdży wiec dalam 2 paczki po 8gr suchych i chlebek wyszedł idealny ! Zapisuję przepis i z pewnością będzie przez nas często robiony. Zdecydowanie polecam !
Chleb bardzo smaczny. Nieznacznie się kruszył, ale nie rozlatywał. Polecam przepis, sama na pewno jeszcze będę z niego korzystać.
Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam
Polecam do zrobienia
Pozdrawiam Mixi
Dziękuję za podpowiedż
Proszę ująć z gramatury wody 50gr w to miejsce dodać 50 gr oleju.
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Jajko pisłużyło mi tylko do posmarowania na wierzchu aby ziarna lepiej się trzymały ciasta. Lekko się kruszy lecz nie rozlatuje. Mojej żonie i mi bardzo smakuje. Będę próbował wariantów z ziarnami słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego i posypką sezamową.
Grażynko może za dużo drożdży było w tamtym przepisie .Jajko tu jest tylko na wierzchu więc nie ma większego znaczenia -moim skromnym zdaniem.Przecież moje chlebki też mają drożdże a się nie kruszą
Trzeba spróbować czegoś nowego
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Marku,czy ten chlebek się kruszy ??? Ja upiekłam z mąki pszeno-żytniej i bez jajka ( wg innego przepisu) i mi się bardzo kruszył Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?