thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1l zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki ulubionych ziół (np. prowansalskie) - opcjonalnie
  • 5 łyżek nasion i pestek (dynia, słonecznik itd) - opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą dobę aż napęcznieje, a następnie nadmiar wody odlewamy. 

  2. Kaszę przekładamy do TM, dodajemy sól i ewentualnie ulubione zioła. Blendujemy całośc na gładką, gęstą masę (20s/obr.7). Jeżeli chcemy dodać ziarna to wrzucamy ja do już zblendowanej masy i jeszcze chwilę mieszamy (5s/obr.4). 

  3. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem, a następnie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8godz (można koło grzejnika, ale nie jest to konieczne) - chlebek powinien nieco spęcznieć, mogą pojawić się pęknięcia na wierzchu. 

  4. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika*, ustawiamy temperaturę 200°C (termoobieg) i pieczemy godzinę od momentu gdy piekarnik będzie w pełni rozgrzany. 

Porady

WAŻNE! Do przygotowania chleba nadaje się tylko kasza gryczana NIEPALONA (jasne ziarna), ponieważ zawiera enzym (fitazę), który uwalnia się podczas jej moczenia i odpowiada za późniejszą fermentację chleba. Ciemna kasza (kupowana w woreczkach, np. do obiadu) pozbawiona jest tego enzymu (chleb nam nie wyjdzie).

 

*dzięki wstawieniu chleba do zimnego piekarnika unikniemy "szoku termicznego" (chleb będzie się powoli ogrzewał, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko, że w póxniejszym czasie oklapnie)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: