- TM 5
Składniki
"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1l zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki ulubionych ziół (np. prowansalskie) - opcjonalnie
- 5 łyżek nasion i pestek (dynia, słonecznik itd) - opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą dobę aż napęcznieje, a następnie nadmiar wody odlewamy.
Kaszę przekładamy do TM, dodajemy sól i ewentualnie ulubione zioła. Blendujemy całośc na gładką, gęstą masę (20s/obr.7). Jeżeli chcemy dodać ziarna to wrzucamy ja do już zblendowanej masy i jeszcze chwilę mieszamy (5s/obr.4).
Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem, a następnie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8godz (można koło grzejnika, ale nie jest to konieczne) - chlebek powinien nieco spęcznieć, mogą pojawić się pęknięcia na wierzchu.
Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika*, ustawiamy temperaturę 200°C (termoobieg) i pieczemy godzinę od momentu gdy piekarnik będzie w pełni rozgrzany.
Porady
WAŻNE! Do przygotowania chleba nadaje się tylko kasza gryczana NIEPALONA (jasne ziarna), ponieważ zawiera enzym (fitazę), który uwalnia się podczas jej moczenia i odpowiada za późniejszą fermentację chleba. Ciemna kasza (kupowana w woreczkach, np. do obiadu) pozbawiona jest tego enzymu (chleb nam nie wyjdzie).
*dzięki wstawieniu chleba do zimnego piekarnika unikniemy "szoku termicznego" (chleb będzie się powoli ogrzewał, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko, że w póxniejszym czasie oklapnie)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny chlebek
Chlębek wspaniały, prosty przepis. Robiłam już dwa razy, skórka chrupiąca. Polecam.
ja przykrywam ściereczką albo folią spożywczą (wtedy robię kilka dziurek).
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?
Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny! Polecam!
Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam" TM. Po zmiksowaniu odstawiam na dłużej (najczęściej na 12 godzin lub dłużej w ciepłe miejsce) . Z kaszy robi się coś w stylu zakwasu i na chlebie pojawia się "brzuszek", który jeszcze bardziej rośnie podczas pieczenia. Chle jest naprawdę zaskakująco smaczny!
Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam trochę mniej soli . Chlebek zachowuje świeżość przez kilka dni