thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 gramów płatków owsianych
  • 250 gramów mąki razowej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów miękkie masło
  • 0,5 litra maślanki lub kefiru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" miękkie masło 2s/obr.5 ( ten punkt dotyczy masła które wyciągneliśmy dopiero z lodówki)

     

  2. Do masła dodajemy składniki, które są po kolei wypisane: mąka pszenna, razowa itd. 

  3. Mieszamy - ustawiamy 3min/Ciasto"Ciasto"

  4. Wykładamy łyżją ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto jest dość klejące, ciasto zwierzchu wyrównać wilgotnymi dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30-35min. 

Porady

Tradycyjny chleb irlandzki pieczony na sodzie. Pasuja do niego dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone pomidorki, czosnek itp. Przepis pochodzi ze strony //www.mojewypieki.com/przepis/irish-soda-bread

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Irish soda bread - Irlandzki chlebek na sodzie

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 15, 2018 at 16:53

    Mi się nie wymieszało w 3 min ,ale ustawiłam na kolejne 2,5 min i było ok .udał się tmrc_emoticons.)

  • marca 20, 2015 at 00:06

    Może być i żytnia, ja jak chlebek piekłam drugi raz to przez pomyłkę dodałam mąkę żytnią ... i również wyszedł dobry - on nie jest taki typowy jak nasz polskie chleby, ale warto spróbować smaków z innych krajów - znajoma z anglii twierdzi, że to rzeczywiście typowo irlandzki chleb. 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

  • marca 16, 2015 at 20:08

    Nie miałam razowej mąki zastąpiłam ją żytnią  tmrc_emoticons.) Pieczemy się i pachniemy pięknie tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?