Składniki
Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)
Ciasto na chleb
- 700 g MĄKA ORKISZOWA, TYP 630-700
- 100 g mąka żytnia
- 350 g woda, ciepła
- 20 g drożdże świeże
- 1 czubate łyżeczki syrop klonowy, lub miód lub cukier lub syrop z agawy
- 3 łyżeczki soli
- 150 g jogurt naturalny, 1,5%
forma
- 1 małe kawałki masło, do posmarowania formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie składniki na chleb wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" , czas 5 min./wyrabianie "Ciasto" .
2. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA
Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)
Porady
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" , czas 5 min./wyrabianie "Ciasto" . Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
daria0607: Nie mam pojęcia, bo nie posiadam takowej maszynki, piękę normalnie w piekarniku,jak opisałam Myślę,że można spróbować upiec w maszynce, raczej powinno się udać
Mozna piec w tej maszynce do chleba?
Nataliamiele:
Super cieszę się, że smakowało 😁pozdrawiam 🤗
Are you sure to delete this comment ?