thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 5min
Czas całkowity
3h 5min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)

Ciasto na chleb

  • 700 g MĄKA ORKISZOWA, TYP 630-700
  • 100 g mąka żytnia
  • 350 g woda, ciepła
  • 20 g drożdże świeże
  • 1 czubate łyżeczki syrop klonowy, lub miód lub cukier lub syrop z agawy
  • 3 łyżeczki soli
  • 150 g jogurt naturalny, 1,5%

forma

  • 1 małe kawałki masło, do posmarowania formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)
  1. 1. Wszystkie składniki na chleb wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , czas 5 min./wyrabianie Ciasto"Ciasto" .
    2. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    3. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA tmrc_emoticons.)

Porady

Wszystkie składniki na chleb wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , czas 5 min./wyrabianie Ciasto"Ciasto" . Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy chleb, wkładamy do brytfanki wysmarowanej lekko masłem, nacinamy powierzchnię, można lekko posypać maką. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy pod przykryciem 50 min./temp.180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, pilnując aby się nie spiekł. Wyciągamy z brytfanki, kładziemy na kratce. Zajadamy z masełkem, PYCHOTKA tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek orkiszowo-jogurtowy PYCHA :)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: