Składniki
-3 jabłka (z rodzaju bardziej miękkich)
- 200-300 g śmietany 30%
- 3 płaskich łyżek dżemu (ja daję np. malinowy lub truskawkowy)
- 1 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jabłka obcinamy z góry,wydrążamy gniazda,do środka wkładamy po jednej łyżce dżemu,układamy na dolnej części Varomy.Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i gotujemy , gdy jabłka z rodzaj miękkich 15-20 min/Varoma/obr 1,gdy jabłka twardsze czas wydłużamy do 25-30 min/Varoma/obr 1.
Po ugotowaniu jabłek "Blokada naczynia miksującego" opłukujemy w zimnej wodzie i robimy śmietanę.Do naczynia miksującego nakładamy motylek, wlewamy schłodzoną śmietanę,łyżeczkę cukru waniliowego i ubijamy na bitą śmietanę 1 min/obr 4.Ja polewam jeszcze ulubionym sosem smakowym np.truskawowy itp.Podajemy na ciepło,ale na zimno także super smakują Smaczego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze