![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0hnui1rt-7bf9c-791402-f60be-de3swj1w/ff7204b9-c962-4d2e-b49e-c38964933824/main/pomaranczowy-sernik-z-biala-czekolada.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0hnui1rt-7bf9c-791402-f60be-de3swj1w/fdcb1581-51c8-4392-9856-ab5a1601d01b/main/pomaranczowy-sernik-z-biala-czekolada.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0hnui1rt-7bf9c-791402-f60be-de3swj1w/aab27caa-4a01-44b4-a420-2c2f8a7ae804/main/pomaranczowy-sernik-z-biala-czekolada.jpg)
Składniki
Spód
- 100 gramy herbatników, LUB
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 60-70 gramy margaryny
Ciasto
- 1000 gramów twarogu, z wiaderka lub swojski zmielony
- 6 jajek, oddzielone białka od żółtek
- 280 gramy cukru pudru, rozdzielić po połowie 140 gram do białek,140 g do żółtek
- 80 gramy masło
- 1 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
- 1 olejek pomaranczowy, ogółem 10 ml
Polewa
- 2 białe czekolady
- 80 gramy śmietany, min. 30% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ja ogółem daję na spód TYLKO około 100-120 g herbatników,zależnie od blachy.Blachę okrągłą,klasycznej wielkości wykładam papierem,a potem herbatnikami.Można zrobić spód z podanych składników,wtedy podane składniki wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego" /1 min 30 /obr 4
Ciasto
1.->Białka oddzielamy od żółtek
2.->Białka ubijamy z motylkiem dodając stopniowo 140 g cukru pudru przez otwór w pokrywie
3 min/obr 4.Ubite białka wykładamy do innego naczynia.
3.->Do"Blokada naczynia miksującego" wkładamy żółtka i cukier puder,ucieramy z motylkiem 2 min/obr.4.
4.->Dodajemy 80 g miękkiego masła, ucieramy 1 in/obr.4. Wyjmujemy motylek.
6->Dodajemy twaróg, opakowanie budyniu śmietankowego i olejek pomarańczowy.Mieszamy stopniowo zwiększając obroty od 5 do 8/ 1 min
7->Na koniec mieszamy wszystko kopystką z ubitymi białkami.
8->Mase wylewamy na herbatniki i pieczemy 45-55 min/temperatura 170 stopni,musi się zarumienić z góry, po czym zostawiamy w piekarniku jeszcze na godzinkę.
Polewa -> 2 białe czekolady rozpuszczamy z 80 gram śmietanki 4 min/80 stopni, 2-3 obroty,aż do rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto. Ciacho jest pyszne,mięciutkie z nutką pomarańczySmacznego
Spód
Porady
Szybciej i prościej jest wyłożyć spód herbatnikami,ale jesli ktoś lubi można zrobić spód z podanych składników,mąkę podaję w ilości szklanki,bo nie robiłam nigdy tego spodu,więc nie wiem ile w gramach
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?