thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
50 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 28/04/14

Składniki

  • 50 g cebuli
  • 170 g sera feta, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 300 g wody
  • 100 g Oliwek, bez pestek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę z oliwek i świeże drożdże, wymieszać 1min30 s/37°C/obr. 2.

    2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/Zablokowany /Interwał. Ciasto wyjąć z naczynia. Na oprószonej mąką powierzchni podzielić ciasto na 2 równe części.

    3. Do naczynia miksującego włożyć jeden kawałek ciasta i ser feta, wyrobić 30s/ Zablokowany/ Interwał , za pomocą kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.

    4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.

    5. Dodać drugi kawałek ciasta i oliwki, wyrobić 30 s/ Zablokowany / Interwał, przy pomocy kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.

    6. Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.

    7. Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie (około 20 minut). Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 45 minut. Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia.

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z serem feta i oliwkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?