Składniki
- 300 g wody
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g mąki orkiszowej
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
- 170 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, oliwę i drożdże, wymieszać: 1 min. s/30, obr. 2
2. Dodać mąkę i sol, wyrobić 3 min"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" Ciasto wyjąć z naczynia, na oprószonej mąką powierzchni podzielić na 2 równe części
3. Do naczynia miksującego wlożyć 1 kawalek ciasta i ser feta, wyrobić 30 s"Ciasto" "Blokada naczynia miksującego" przy pomocy kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
4. Do naczynia miksującego wlożyć cebulę i rozdrobnić 5 s/obr. 5
5. Dodać drugi kawałek ciasta i oliwki, wyrobić 30 s"Ciasto" "Blokada naczynia miksującego"
6. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni
7. Z każdego ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykry c ściereczką kuchenną. pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie (około 20 minut) Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 45 minut. Przed pokrojeniem na kromki pozostawic do ostygnięcia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo lubię fetę i oliwki i różne jej modyfikacje w potrawach, a to ciekawy i fajny przepis. Napewno wypróbuje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wyglada smacznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni