![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xm9zxwkt-0a7ba-519806-cfcd2-ik17zpt8/be84d37c-e140-4aed-8d73-e5d6fddcfacd/main/chleb-z-otrebami-i-smazona-cebulka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xm9zxwkt-0a7ba-519806-cfcd2-ik17zpt8/71ee14cd-18c0-4ca9-ac66-95fc8336cd24/main/chleb-z-otrebami-i-smazona-cebulka.jpg)
- TM 5
Składniki
Dodatki
- 2 ząbki czosnku, (podpieczone na patelni z cebulką)
- sezam
- 160 gramów cebuli, (podpieczonej na złoto na patelni)
- 4 łyżki masła klarowanego
chleb
- 1 łyżeczki soli
- 50 gramów nasion np. słoniecznik, siemie lniane, pestki dyni
- 40 gramów otrębów
- 500 gramów mąki pszennej
- 500 gramów wody
- 1 łyżeczki cukru
- 40 gramów świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podsmażam cebulę na maśle klarowanym na złoty kolor pod koniec dodaje drobno pokrojony czosnek. Lekko wystudzone dodaje do ciasta. ( patrz punkty wyżej)
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 20min30s/37 st. C/ obr.1
Dodać mąkę, cebulę ( patrz niżej), otręby, nasiona i sól. Wyrobić 3min/
"Ciasto"
Ciasto przełożyć do innego naczynia przykryć ściereczką i zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem, ciasto zwierzchu zwilżyć wodą i posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasi nastawić piekarnik do 200 st. C
Chleb piec ok. 40 min w 200 st. C. Ja przeważnie wyciągam chkeb po ok 33-35 minutach wyciągam z blachy i podpiekam boki te 5-7 min.
Cebula
Porady
Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko wyszło Ok. Ciasto jest dość rzadkie przed upieczeniem![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
witam jaka powinna być konsystencja ciasta? mi wyszło rzadkie klejące.
160 g to waga surowej cebuli![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
czy 160g to waga surowej cebuli?
bardzo lubie podsmazona cebule i nie chcialabym przesadzic bo znajac siebie zrobilabym cebularza![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Are you sure to delete this comment ?