thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 g mąki razowej
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży suchych
  • 320 g wody letniej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Wyrabiać ciasto przez 2:30 minuty za pomocą funkcji Ciasto"Ciasto" . Wyjąć ciasto na  przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną pergaminem. Uformować bochenek. Zamiast tego mozna użyć foremki ale ja wolę chleb w takim kształcie. Przykryć bochenek szmatką i odstawić na godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w takiej temperaturze przez 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic do wystygnięcia na kratce.

    Razem z podanymi składnikami można dorzucić garść ziaren wedle uznania. Ja wrzucam moje ulubione otręby i siemię lniane i wtedy wyrabiam ciasto. Jednak sam chlebek w sobie jest smaczny, lekki i nie kruszy się.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb razowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?