thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 29/08/13
zmieniono dnia: 29/08/13

Składniki

na chleb

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g otrębów orkiszowych
  • 350 g wody po kiszonych ogórkach
  • 150 g mąki żytniej
  • 8 g suchych dożdży
  • 3/4 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. Piekarnik nagrzać do 200*. Mąkę żytnią wsypać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez ok. 15 minut aż będzie jasno brązowa, czasem mieszając. Odstawić do wystudzenia.

  2. Do naczynia wlać wodę po ogórkach i drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37*/ obr. 2.

  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu.

  4. Po 10 minutach wyrobić ponownie 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" . Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli odczekać 10 min, wyrobić, odczekać, wyrobić).

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (25 cm x 12 cm). Wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny, aż podejdzie pod brzegi formy.

  6. Wierzch posmarować wodą i naciąć ostrym nożem maczanym w wodzie. Po 10 minutach wsawić do piekarnika nagrzanego do 160 *. Po 10 minutach zwiększyć temperaurę do 180 *. Piec jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować wodą.

Porady

Chlebek ten wyśmienicie smakuje z wędlinami tmrc_emoticons.) Ma charakterystyczny posmak kiszonych ogórków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-żytni na wodzie po kiszonych ogórkach

Wydrukuj:

Komentarze