![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/heiaixq1-fcf9f-601574-cfcd2-cg25q089/8a69d93a-93ee-4139-bef0-fddbd084eef7/main/chleb-na-zurku.jpg)
Składniki
Ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 125 g zsiadłego mleka lub maślanki
- 125 g żurku, w płynie
- 25 g drożdży
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- ziarna: kminku, lnu, słonecznika, soji, według uznania
- 165 g wody, letniej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać wodę i żurek, drożdże, dodać szczyptę cukru wymieszać 3min/37 stopni /obr. 1
Dodać zsiadłe mleko, mąkę, sól, ziarna
"Blokada naczynia miksującego" 2,5 min
"Ciasto"
Ciasto przelozyć do natłuszczonej miski i zostawic w ciepłym miejscu do wyrośniecia na ok.1h 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć paierem do pieczenia.
Ciasto przełozyć na blachę uformować mokrymi dłońmi kulę. Piec przez około 1h15min
CHLEB NA ŻURKU
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry chleb, polecam
Pyszny. Dalam zwykle mleko, bo tylko takie mialam i wyszedl super. Lepszy niz ten chleb z gara. Dla mnie rewelacja.
Polecam. Bardzo dobry chleb .
Mozna ja zawsze go pieke w foremce
Rosnie rowniez w niej..blyskawicznie! Pieke w 200 St. jak w przepisie
Ale koniecznie w duuuzej![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Myślę że tak, ja nie uzywam foremki poniewaz moj piekarnik nie zawsze dopiecze chleb w foremce i musze odwracac i dopiekać,
Dodany do wypróbowania. Czy foremka "keksówka" może być?
Dzięki za czujność![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapomniałas w opisie wykonania o drożdżach. Oczywiste, że dodajemy je do naczynia z wodą i żurkiem, ale trzeba to uzupełnić.![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?