thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 125 g zsiadłego mleka lub maślanki
  • 125 g żurku, w płynie
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • ziarna: kminku, lnu, słonecznika, soji, według uznania
  • 165 g wody, letniej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEB NA ŻURKU
  1. Do naczynia wlać wodę i żurek, drożdże, dodać szczyptę cukru wymieszać 3min/37 stopni /obr. 1

  2. Dodać zsiadłe mleko, mąkę, sól, ziarnaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2,5 minCiasto"Ciasto"  

  3. Ciasto przelozyć do natłuszczonej miski i zostawic w ciepłym miejscu do wyrośniecia na ok.1h 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć paierem do pieczenia.

  4. Ciasto przełozyć na blachę uformować mokrymi dłońmi kulę. Piec przez około 1h15min

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na żurku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?