thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
700 g
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 09/01/22
zmieniono dnia: 09/01/22

Składniki

Chleb na piwie

  • 20 g drożdży świeżych
  • 720 g maki pszennej, typ 650
  • 170 g wody ciepłej
  • 350 g Piwa ciemnego
  • 1,5 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb na piwie
  1. 1. 20g drożdży świeżych
    2. 80g mąki pszennej typ 650
    3. 170g wody
    4. 20 s/obroty wsteczne/obr. 4
    5. Zostawić w misce na 20 minut
    6 640g mąki pszennej typ 650
    7. 350g piwa ciemnego
    8. 1,5 łyżeczki soli
    9 3 min/wyrabianie ciasta
    10. Ciasto przełożyć do miski i nakryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    11. Ciasto formujemy w podłużny bochenek, układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryty ściereczką na 30 minut.
    12. Chleb posypujemy delikatnie mąką i nacinamy (czymś bardzo ostrym - nie naciskamy). Nie przejmujcie się, że chleb jest płaski - bardzo urośnie w piekarniku. Nacięcie zapobiega niekontrolowanemu pęknięciu chleba podczas pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220ºC) i pieczemy 30-35 minut. Studzimy na kratce (aby chleb się nie "ugotował" od spodu).Na spodzie piekarnika można postawić blaszkę z niewielką ilością wody. Chleb będzie miał wtedy ładniejszą skórkę. Smacznego

Porady

Zamiast drożdży świeżych można użyć suszonych w ilość 2 łyżeczek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na piwie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?