Składniki
chleb kefirowy
- 500 gramów pszenicy
- 400 gramów kefiru
- 5 gramów soli
- 5 gramów sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 20 gramów nasion słonecznika
- 20 gramów nasion dyni
- 2 czubate łyżeczki siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celcjusza. Wsyp do "Blokada naczynia miksującego" (musi byc suche) 250 g pszenicy i zmiel 1 min."Obroty wsteczne" 10 przesyp do innego naczynia,czynność powtórz z pozostałą częścią pszenicy.Wlej do "Blokada naczynia miksującego" cały kefir,zmieloną pszenicę i pozostałe składniki.Wyrabiaj ciasto "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" przez 2 min.Przełuż wyrobione ciasto do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia(mozna uformować okrągły chlebek bez foremki lub bułki).Piec ok 30-40 minut az będzie chrupiący i złotobrazowy.Chlebek jest pyszny!Polecam!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze