Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

1 bochenek /jak keksówka /

  • 600 g mąki gryczanej
  • 0,6 litry ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżki soli
  • 1 łyżki octu balsamicznego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 garść słonecznika
  • 1 łyżka miodu grycznego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1/ Do TM włóż wszystkie składniki oprócz słonecznika. Miksuj 2 min/ obr.3

    2/Dołóż słonecznik i miksuj 7 min/Ciasto"Ciasto"

    3/Do nagrznego do 180 st. piekarnika włóż ciasto w keksówce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 60min.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb gryczany bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 14, 2025 at 13:22
    3.0

    Nie odstawiałam do wyrośnięcia i po 15 minutach pieczenia wyrósł tak bardzo, że ciasto wypłynęło z formy - niemal 1/3 całości i zaczęło się przypalać na dnie piekarnika. Musiałam skrobać gorący piekarnik i sprzątania było na pół kuchni. Po ponownym wstawieniu (z papierem do pieczenia na kratce w razie ponownego wycieku) środek opadł o ponad połowę, a brzegi zostały takie wysokie ponad foremkę. Piekłam w typowej keksówce ok.30cm długości. Zobaczymy jak w smaku - po spróbowaniu przypalonego okruszka z dna piekarnika - chyba będzie niezły. Uparłam się, żeby go dokończyć, bo szkoda mąki. Ale jeszcze nigdy z żadnym chlebem czy ciastem nie miałam takich przebojów.

  • września 12, 2017 at 17:18

    Mi nie wyszedł kruszył się. Może dlatego, ze mąkę gryczana zrobiłam sama mieląc kaszę w thermomixie?

  • marca 15, 2017 at 12:03

    0.6l wody ? To ile inaczej w TM na wadze?

  • marca 18, 2015 at 13:38
    4.0

    Chlebek wyszedł smaczny. Nie czekałam, aż wyrośnie. Wstawiłam zaraz po wyrobieniu do piekarnika. Przed chwilką zjadałam kromkę z masełkiem i konfiturą różaną tmrc_emoticons.)  

  • kwietnia 1, 2014 at 20:33

    Chyba jednak powinien trochę wyrosnąć. Właśnie obserwuję w piecu, jak zapadł mu się cały środek, choć na początku pieczenia fajnie podrósł. Będzie wielki zakalec tmrc_emoticons.(

     

  • kwietnia 10, 2013 at 16:13

    On rośnie już w czaie wyrabiania i jak tylko nagrzeje się piekarnik to jest wyrośnięte Cooking 7

  • kwietnia 10, 2013 at 11:39

    Takiego chlebka jeszcze nie próbowałam... dodaję do przetestowania ;o) Mam tylko pytanie czy ten chlebek nie musi wyrastać przed upieczeniem? Pozdrawiam

    ;o)