Składniki
na chleb
- 30 g otrębów owsianych
- 700 g mąki, typ 650
- 1i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki soli
- 45 g oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 380 g jogurtu naturalnego
- 7 g suchych drożdży
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 10 g siemienia lnianego
- 300 g obranej cukinii, pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukinię, czosnek i bazylię umieścić w naczyniu miksującym. Rozdrobnić 5s/ obr. 5.. Zgarnąć cukinię ze ścianek naczynia i ponownie rozdrobnić, 5s/ obr/ 5. Przełożyć na koszyczek i odcisnąć (po odciśnięciu zostaje około 240 g cukinii).
Do naczynia wlać jogurt, wsypać cukier i droźdże. Podgrzać 2,5/ minuty 37 stopni/ obr. 2.
Dodać cukinię i pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Ciasto pozostawić w naczyniu, po 40 minutach wyrobić ponownie 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (12x30 cm). Wierzch wygładzić dłońmi zwilżonymi wodą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Chleb naciąć ostrym nożem zwilżonym w wodzie i odczekać 10 min. przed wstawieniem do piearnika. Piec w temeraturze 200 stopni przez pierwsze 20 minut i kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.
ciasta
Porady
Gorący chleb posmarować wodą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A jak go zrobić na prawdziwych drożdżach ? nie jestem fanką tych suchych
Jaga252
Upiekłam, jest pyszny. Piekłam na termoobiegu w 170 stopniach.
Trochę zmodyfikowałam ten przepis - zrobiłam go z mąki żytniej, na zakwasie. Wyszedł wilgotny, przepyszny.
Mnie sie tez podoba, wypròbuje napewno
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Cieszę się, że się podoba. Chleb bardzo długo zachowuje świeżość (dzięki jogurtowi).
Meg
Fajny przepis napewno wypróbuję dzięki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Polecam, bo bardzo smaczny
Meg
Ilonko - nie, nie jest ciemny, ma otręby, ale owsiane więc jest jasny Ale coś tam zdrowego ma i cukinię i te otręby. Myśle że można dać więcej siemienia lnianego, bo nie przeszkadza, ja dałam tylko 10 g na spróbowanie
Meg
Nareszcie wiem ,co mam zrobić z nadmiarem cukinii!!!
fajny przepisik na chleb u mnie cukini pod dostatkiem napewno wypróbuje a czy ten chleb jest ciemny ???